Numărul procedurilor noi de insolvenţă din acest an ar putea depăşi nivelul din 2009, când au fost deschise 20.000 de dosare, potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu (foto).

În primele patru luni din 2010 au fost începute aproape 8.000 de proceduri de insolvenţă, echivalentul numărului de dosare deschise în întreg anul 2007, a declarat Stănescu.

„Anul 2009 a avut circa 20.000 de dosare deja, şi dacă ritmul se va păstra, să sperăm că nu, (…) probabil că vom ajunge undeva peste“, a afirmat preşedintele UNPIR.

Potrivit lui Stănescu, printre cauzele intrării în insolvenţă se numără criza economică, dar şi managementul defectuos.

Majoritatea cer insolvenţa

„Sunt firme importante, firme serioase, care au intrat în investiţii imobiliare fără ca acesta să fie domeniul lor de activitate (…). Foarte multe firme au solicitat ele însele deschiderea procedurii de insolvenţă. Pentru anul 2009, mai mult de un sfert din dosarele respective au fost deschise la cererea unor companii pentru obţinerea protecţiei tribunalului”, a adăugat Stănescu.

El a precizat că practicienii în insolvenţă nu au de câştigat din această situaţie, pentru că majoritatea dosarelor sunt de faliment, ţinta acestora fiind recuperarea creanţelor din valorificarea de active.

„Valorificarea activelor, chiar şi în procedura falimentului, suferă de aceeaşi criză de care suferă vânzările în general. Nu avem cui vinde, aşa că nu suntem deloc bucuroşi”, a precizat reprezentantul UNPIR.

Lipsa finanţării

Un alt motiv care conduce la scăderea afacerilor şi intrarea în lichidare a firmelor cu capital românesc este lipsa susţinerii financiare.

„Antreprenorii români nu au un spate, nu au mamă şi tată în străinătate, care să poată în perioadele astea grele să îi finanţeze, să facă majorări de capital. Putem să luăm ca exemplu, pentru că este absolut edificator, retailerii. Niciun mare retailer străin nu a intrat în dificultăţi financiare, pe când foarte mulţi retaileri români se află nu în dificultăţi financiare, ci în stare de insolvenţă”, a arătat reprezentantul UNPIR.

Pe de altă parte, foarte multe companii au de suferit din cauza întârzierii recuperării plăţilor de la stat, potrivit sursei citate, autorităţile oferind sprijin doar la nivel declarativ până în prezent.

„Statul este unul dintre cei mai mari debitori ai societăţilor româneşti, şi nu vorbesc de retaileri, nu vorbesc de comerţ, vorbesc de industrie, vorbesc de construcţii. Statul este debitor către aceste societăţi. Chestiunea arieratelor este extraordinar de importantă pentru scăderea numărului de dosare de insolvenţă”, a precizat Stănescu.

SURSA: Mediafax