„Azi-noapte s-a încheiat campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2020. Deşi a fost derulată în condiţii atipice, pentru că am dorit să protejăm sănătatea salariaţilor APIA şi a beneficiarilor – iar echipa APIA a elaborat cu resurse proprii o procedură online, încât fermierii să nu fie nevoiţi să treacă nici pe la primării, nici pe la APIA, nici pe la bănci – au reuşit să înregistreze o suprafaţă agricolă cu 170.000 de hectare mai mult decât anul trecut, chiar dacă numărul de cereri este mai mic cu 17.000. Asta înseamnă că s-au comasat unele dintre exploataţii şi avem exploataţii mai puţine, dar o suprafaţă agricolă mult mai mare decât anul trecut”, a precizat Oros, în debutul şedinţei de guvern.

Importanța unei planificări bugetare

Premierul Ludovic Orban a subliniat importanța unei planificări bugetare, astfel încât plăţile să fie făcute atunci când fermierii vor avea nevoie de ele.

„Aici trebuie să ne planificăm bugetar, poate vedem şi la rectificarea bugetară, astfel încât să facem plăţile atunci când fermierii au nevoie de banii respectivi, încât să putem să le alocăm banii când înfiinţează culturile agricole de toamnă şi când au alte nevoi”, a spus Orban.

„Anul acesta am eliberat acele adeverinţe APIA cu două luni mai devreme. Ce înseamnă? Înseamnă că, după negocierile pe care noi le-am avut cu băncile, ei se pot împrumuta pe baza acelor adeverinţe într-un cuantum de 85% din suma totală pe care noi o vom plăti în toamnă. Deci, am ajutat mult, pentru că din 16 mai toţi cei care au dorit au beneficiat”, a spus Oros.

Pe 2 iunie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţa că au fost depuse peste 746.000 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă de 7.277.670,64 hectare.

„Începând cu data de 6 aprilie 2020, primirea cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 se realizează prin mijloace electronice (telecomunicaţii), în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. nr.89/03.04.2020, iar până la acest moment au fost depuse 746.625 cereri, pentru o suprafaţă de 7.277.670,64 ha”, preciza APIA.

Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Anul trecut, peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la APIA până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor.