În ciuda progresului vaccinării peste Canal, situația rămâne îngrijorătoare. Numărul cazurilor confirmate ale variantei indiene a crescut în Marea Britanie cu peste 160% săptămâna trecută, iar o altă variantă a fost descoperită, a dezvăluit “The Guardian”, joi.

Datele de la Sănătăţii Publice Anglia (Public Health England, PHE) numără astfel 3.424 de cazuri ale variantei indiene B.1.617.2 în Regatul Unit, faţă de 1.313 cazuri joi, 13 mai. Deşi acestea sunt mai degrabă concentrate în nord-vestul Angliei, spre Bolton și la Londra, potrivit PHE, “găsim clustere în toată țara”.

Potrivit “The Guardian”, aceste cifre sunt probabil subestimate din cauza decalajului de timp (10 până la 14 zile) dintre colectare și detectarea variantei într-un test pozitiv. Ceea ce pare sigur, potrivit PHE, este că varianta indiană este mai transmisibilă decât cea britanică, observată mai întâi în Kent anul trecut și devenită apoii majoritară.

Pentru Jenny Harries, director executiv al Agenției Britanice pentru Securitate în Sănătate, “este absolut esențial ca oamenii care locuiesc în zone cu prevalență ridicată [a variantei indiene] să se prezinte pentru vaccinare” .

“Aceasta este cea mai bună apărare pe care o avem împotriva răspândirii acestei boli”.

Pe lângă varianta indiană, o alta a fost desemnată “sub investigație”, ceea ce înseamnă că este potențial îngrijorătoare și, prin urmare, necesită cercetări suplimentare, precizează “The Guardian”.

Cunoscută sub numele de AV.1, varianta a fost detectată în Marea Britanie, Grecia și Ciad. Nu se știe încă în ce țară a fost descoperită prima dată. Potrivit PHE, au fost înregistrate 49 de cazuri ale acestei noi tulpini, în principal în Yorkshire și Humber.

PHE a spus că nu există dovezi că vaccinurile anti-Covid sunt mai puțin eficiente în protejarea oamenilor împotriva formelor severe și a spitalizărilor cauzate de aceste două variante. Joi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a asigurat, de asemenea, că vaccinurile disponibile și aprobate în prezent sunt eficiente până acum împotriva “tuturor variantelor virusului”.

În Marea Britanie, potrivit “The Guardian”, rata incidenței este în prezent de 8,9 la 100.000 de locuitori în sud-vestul țării, față de 38,5 la 100.000 în nord-vest, afectat în special de noile variante ale Covid-19, conform nouvelobs.com.