Eurostat (Oficiul European de Statistică) a dat publicităţii cele mai recente date privind excesul de mortalitate în Uniunea Europeană.

Creşte din nou excesul de mortalitate în ţările UE

Acesta a început din nou să crească în lunie martie (+10%) şi aprilie (+21%) ale acestui an. La începutul anului, în ianuarie şi februarie, se înregistrase o tendinţă de scădere, cu +17%, respectiv +5%, faţă de maximul din noiembrie anul trecut (+40%).

Nivelul maxim al excesului de mortalitate din primul val al pandemiei a fost atins în aprilie 2020, respectiv +25%.

Cele mai multe decese suplimentare au fost raportate, în luna aprilie, de către Bulgaria (+76,1%) şi Polonia (+65,6%). La polul opus, Portugalia a înregistrat o scădere de -6,4% față de media lunii aprilie din ultimii patru ani, în timp ce Suedia a raportat -5,1%, mai transmite Eurostat, potrivit Antena 3.

În Germania, Guvernul a impus una dintre cele mai lungi perioade de carantină națională și printre cele mai stricte măsuri dintre toate țările Uniunii Europene. Berlinul a raportat o creştere suplimentară a deceselor de +5,7%.

Care este situaţia pentru România?

Cât despre România, minimul excesului de mortalitate a fost înregistrat în ianuarie 2020, respectiv -9%. Apoi, excesul de mortalitate a continuat să crească, vârful fiind atins în noiembrie anul trecut (+62,6%).

Rata scăzuse la 5% în luna februarie 2021, însă apoi a urcat iarăşi în luna aprilie, la +47,9%. În aprilie, România a atins un nou vârf epidemic, sute de persoane fiind în unităţile de primiri urgenţe şi peste 1.500 în secţiile de Terapie Intensivă ce tratau pacienţii COVID.

Autorităţile au înregistrat 4.571 de decese din cauza COVID-19 în luna aprilie 2021, potrivit datelor de la Grupul de Comunicare Strategică. Acestea au reprezentat 59% din totalul deceselor înregistrate în România în luna aprilie a acestui an.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin