Detalii de ultimă oră despre campania de vaccinare din România!

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV (Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2), a transmis că acoperirea vaccinală la nivelul întregii Românii este, în acest moment, de aproape 25% din populaţia eligibilă.

Pasul următor în campania de vaccinare din România

Există însă şi zone unde rata de acoperire vaccinală este mult mai mare. În Bucureşti regăsim cel mai mare procent, de aproape 45% din populaţia eligibilă, iar în Cluj procentul depăşeşte 41%, a mai precizat medicul militar.

Pasul următor este creşterea numărului de medici de familie care se alătură campaniei de vaccinare la cabinetele lor, a adăugat Valeriu Gheorghiţă, prezent la conferinţa online “Pandemia COVID-19: Vaccinuri. Vaccinare”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

“Este important să creştem numărul de cabinete de medicină de familie în care se vaccinează. Sunt, în momentul de faţă, peste 2.360 de cabinete de medicină de familie care au activitate de vaccinare, cele mai mult primind vaccin de la compania Johnson & Johnson şi s-au administrat până la acest moment peste 167.000 de doze de vaccin în cabinetele de medicină de familie.

Municipiul Bucureşti are cea mai mare rată de acoperire vaccinală. Ne apropiem de 45% din populaţia eligibilă, urmat de Cluj, cu peste 41% rată de acoperire vaccinală din populaţia eligibilă şi vorbim de o rată de acoperire vaccinală la nivel naţional de aproape 25% din populaţia eligibilă”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiţă.

La un moment dat, va apărea un tratament împotriva COVID-19 care să nu implice vaccinare, crede Andrei Baciu

La conferinţa online a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV, care a indicat că vaccinarea reprezintă soluţia la “îndemână” până la o eventuală apariţie a unui tratament împotriva noului coronavirus “care să îşi facă efectul”. “Virusul va rămâne cu noi”, a mai spus acesta.

“Virusul va rămâne cu noi. Vaccinarea este soluţia la îndeamnă până la o eventuală apariţie a unui tratament care să îşi facă într-un fel sau altul efectul. (…) Vaccinarea cu AstraZeneca, din cauza unor percepţii care au evoluat negativ, a ajuns să scadă.

Raportarea la corpul medical este principalul element la care trebuie să ne gândim în perioada următoare. (…) Dacă vorbim de auditoriu – în România ştim că a fost întotdeauna o oarecare percepţie mai slabă faţă de media europeană cu privire la vaccinare. Avem câteva zone unde vaccinarea nu era la cotele cele mai ridicate. Vorbim de etapele pre-COVID-19.

Faptul că a fost o acţiune şi o campanie de vaccinare sprijinită de toate autorităţile şi de mediul privat în egală măsură şi-a spus cuvântul”, a declarat Andrei Baciu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu