Declararea epidemiei de rujeolă face posibilă accelerarea unei campanii de vaccinare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat miercuri, pe 6 decembrie, care sunt motivele pentru care s-a declarat epidemie de rujeolă. Oficialul a explicat că astfel, este posibilă accelerarea unei campanii de vaccinare, inclusiv a copiilor de 9-11 luni.

“Motivele au fost generate de acumularea unui număr de aproape 2.000 de cazuri, care evoluează în 29 de judeţe din România. Este o situaţie cu care de-a lungul timpului ne-am mai întâlnit şi această declarare a epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor.

În mod evident, transmiterea susţinută în comunitate a infecţiei cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinaţi, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulţesc, ne pune sigur probleme legate de sănătatea publică”, a afirmat acesta.

Rujeola produce o mortalitate între 1 și 3 la mie

Potrivit lui Alexandru Rafila, rujeola este o boală care produce o mortalitate între 1 şi 3 la mie.

“Rujeola, într-adevăr, este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri”, a declarat el.

Acoperirea vaccinală a scăzut în ultimii ani

Ministrul Sănătății a mai spus că această scădere a acoperirii vaccinale durează de mai mulţi ani. Acesta a adăugat că „a fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare”.

“Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani. A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. Nu vreau acum să facem o analiză, dar în mod evident, ceea ce s-a întâmplat în 2008-2009 cu vaccinarea HPV, ulterior ceea ce s-a întâmplat în pandemie, a afectat încrederea oamenilor în vaccinare. Gândiţi-vă că au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării, una este vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus, dar impactul, vedeţi, este negativ în ceea ce priveşte aderenţa la vaccinare.

Noi avem această responsabilitate să informăm populaţia şi să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinaţi sau să introducem această doză suplimentară.  Este o măsură de sănătate publică care este introdusă de fiecare dată, nu numai în România, când apare o astfel de situaţii”, a explicat Alexandru Rafila.

Oficialul a fost întrebat, totodată, cum va convinge părinții să își vaccineze copiii.

“Noi facem o campanie de informare, va fi o campanie prin mass-media categoric, dar şi prin intermediul direcţiilor de sănătate publică şi a medicilor de familie, care vor chema toţi aceşti părinţi cu copii la vaccinare. Sigur că nu putem să avem un succes de sută la sută, dar faptul că facem acest lucru, este pe de o parte important şi, în plus, vă spuneam se administrează o doză mai devreme, o altă doză mai devreme, la copiii cu vârsta cuprinsă, între 9 şi 11 luni”, a răspuns el.

Rujeola, o boală care omoară la distanță

Alexandru Rafila a fost întrebat și ce i-ar spune unui părinte care nu și-a vaccinat copilul. Acesta a explicat că „rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune se numeşte panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală, ca şi complicaţie a bolii şi este mortală”.

“I-aş spune că la fel cum eu am avut şi cum au colegii mei care lucrează Ministerul Sănătăţii, colegii mei medici îşi protejează copiii împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare, cred că este datoria tuturor să nu supună copilul la riscuri care nu sunt în mod evident necesare, pentru că aceste riscuri, pot să-i pună viaţa în pericol şi am cazuri, există cazuri concrete. Lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune se numeşte panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală, ca şi complicaţie a bolii şi este mortală. Lucru asta trebuie evitat de toată lumea”, a explicat acesta.

Ministrul Sănătății a spus, de asemenea, de ce s-a decis acum să se declare epidemie de rujeolă, în loc să mai aștepte. Potrivit lui, „este o analiză făcută de specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de Centrul Naţional de Supravegire şi Control al Bolilor Transmisibile şi este opinia profesională a dânşilor”.

“Pentru că este o analiză făcută de specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de Centrul Naţional de Supravegire şi Control al Bolilor Transmisibile şi este opinia profesională a dânşilor. Eu prefer să ascult de opiniile profesionale a celor care se ocupă cu acest lucru, nu cu opiniile altor persoane care n-au nicio legătură cu o subiectul”, a declarat oficialul.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă

Amintim că marți, pe 5 decembrie, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. A luat măsuri urgente în contextul creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectare și a numărului semnificativ de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase ale copiilor afectați.

Cu aproape 2.000 de cazuri înregistrate în 29 de județe, autoritățile au decis să acționeze rapid pentru a controla și limita răspândirea bolii.

Principala acțiune planificată este vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni. Se dorește, de asemenea, recuperarea celor nevaccinați sau cu scheme incomplete. Mai multe puteți citi aici.