Este necesară o a treia doză de vaccin?

Vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, medicul Andrei Baciu, a explicat că în momentul de față există două ipoteze în lucru pentru o eventuală a treia doză de vaccin.

„Sunt două ipoteze de lucru, cele mai probabile, pentru o eventuală a treia doză de vaccin. Vorbim de persistenţa imunităţii generate de vaccinarea cu cele două doze.

Avem câteva date pentru vaccinul produs de Pzifer/Biontech şi Moderna, avem datele de eficacitate la şase luni care ne spun că aceste vaccinuri sunt eficace într-o proporţie de peste 90%.

Nu a trecut suficient de mult timp, ca să putem spune că vaccinurile sunt eficiente mai mult timp, însă pe măsură ce timpul trece de la primele persoane vaccinate şi imunizate, o să putem să venim cu date”, a declarat Andrei Baciu la Antena 3.

Imunitatea va fi păstrată şi peste şase luni

De asemenea, medicul a transmis și că „această imunitate va fi păstrată şi peste şase luni”.

„Graficul de până acum ne face să fim încrezători că această imunitate va fi păstrată şi peste aceste şase luni. Mai există şi o altă variantă luată în calcul, o altă opţiune, în care vaccinurile sunt sigure într-o competiţie cu dezvoltarea de mutaţii la nivelul Sars-CoV-2 care apar predominant în zone unde vaccinarea nu a atins un procent semnificativ din populaţie.

Sunt aceste două situaţii care pot să se traducă în necesitatea unei a treia doze, însă pentru moment nu există o recomandare în acest sens, rămâne de văzut”, a completat medicul.

Vaccinurile au eficacitate mare

Totodată, acesta a subliniat și că există un procent din populaţie care ajung să nu dezvolte imunitate, chiar dacă vaccinurile au eficacitatea mare.

„Ştiam de la început că vaccinurile au eficacitate mare, peste 90%-95%, însă există un procent din populaţie care nu ajunge să se bucure de imunitatea dată după vaccinare.

La fel, există persoane care odată ce au trecut prin boală, ne-am fi aşteptat să dezvolte un răspuns imunitar care să le ofere protecţie pentru o eventuală reîntâlnire cu virusul, însă acest lucru nu se întâmplă”, a conchis Andrei Baciu.

Sursă foto: Dreamstime