Vaccinarea devine obligatorie în Moscova. Cine este obligat să se vaccineze

Potrivit unui decret semnat de medicul sanitar șef din Moscova, companiile care operează în sectoarele ospitalității, educației, asistenței medicale și divertismentului vor trebui să se asigure că 60% dintre angajați sunt vaccinați, notează The Moscow Times.

Decizia vine în contextul în care numărul de cazuri de coronavirus a început să crească din nou, chiar dacă politicienii ruși s-au opus timp de mai multe luni vaccinării obligatorii. Chiar și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, declara la finalul lunii mai că vaccinarea obligatorie este impracticabilă și imposibilă.

Cu toate acestea, primarul Moscovei a declarat că situația este gravă în Capitala Rusiei, subliniind că există 12.0000 de pacienți spitalizați și că nivelurile de boală sunt egale cu vârfurile de anul trecut. El spune că nu a găsit nicio altă opțiune pentru a pune capăt acestei creșteri a numărului de cazuri.

„Suntem obligați să facem tot ce putem pentru a efectua vaccinări în masă în cel mai scurt timp posibil pentru a opri această boală teribilă și a opri moartea a încă mii de oameni”, spune el.

Rușii, sceptici când vine vorba de vaccin

Rămâne de văzut dacă decizia primarului Moscovei este una bună, având în vedere că mulți ruși privesc cu scepticism profund vaccinurile anti-coronavirus. Amintim că peste o treime din populația Rusiei refuză să se vaccineze împotriva COVID, lucru arătat într-un sondaj recent efectuat de portalul de locuri de muncă superjob.ru.

Cei care vor fi obligați să se vaccineze sunt cei care intră în mod regulat în contact cu publicul, inclusiv cu amănuntul, alimentația publică, transportul public, educația, asistența medicală, saloanele de înfrumusețare, centrele de fitness, băncile și instituțiile culturale.

Noile reguli prevăd ca persoanele din aceste categorii să fie vaccinate cu prima doză până la 15 iulie, iar cu rapelul până cel târziu 15 august.

Motivul pentru care virusul circulă atât de repede în Moscova

Yelena Andreyeva, medicul șef sanitar din Moscova, a declarat că virusul se răspândește atât de rapid în oraș din cauza muncitorilor care reprezintă trei sferturi din cazurile actuale. Ea mai spune că pensionarii au reprezentat 14% din infecții și copiii 13% din infecții.

În contextul anunțului primarului din Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există planuri de extindere a măsurilor de vaccinare obligatorie la nivel național.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei