Nicolae Ciucă e OUT! PSD i-a dat cea mai cruntă lovitură. Nimeni nu se aștepta la o asemenea răsturnare de situație și mai ales Klaus Iohannis. Însă, așa cum anticipa Dan Andronic încă de la primele ore ale dimineții, social-democrații nu vor credita un guvern PNL cu Nicolae Ciucă premier. Andronic a arătat, într-un editorial în evz.ro, că semnalele transmise de PSD și USR sunt că nu vor vota cabinetul propus de Nicolae Ciucă. Informația s-a adeverit în urumă cu câteva minute.

O voce puternică din PSD, cea a lui Vasile Dîncu a anunțat că că PSD nu poate credita un guvern „care a dus România în groapă”. Liderul social-democraților a punctat că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL.

”Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nici noi nu ne dorim să facem niciun fel de USL. Din acest punct de vedere ne înţelegem foarte bine. (…) Noi nu avem în acest moment de făcut proiecte politice împreună. Suntem stânga, PNL este pe partea dreaptă, noi suntem în ascensiune în sondaje, ei sunt în scădere, nu ne putem asocia”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi 24.

Sunt șanse mici ca PSD să îl voteze pe Ciucă

El a fost chestionat și dacă PSD va negocia cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă, Vasile Dîncu a explicat că acesta este un general care nu a fost implicat în politică.

„Este firesc să înţelegem că intenţia cu care preşedintele a desemnat un premier care nu este atât de politizat şi a numit forţe politice responsabile, considerăm că e complicat şi nu putem să luăm un mandat din partea electoratului nostru în acest moment”, a afirmat Vasile Dîncu. Social-democratul a adăugat că PSD vrea să vadă şi ce deschidere are premierul desemnat pentru susţinerea propunerilor PSD de ieşire din criza politică şi sanitară. „Sunt mici, vă spun”, a subliniat Dîncu.

USR nu va susţine un guvern minoritar

Ideea că USR nu va vota un Guvern Ciucă a fost întărită și de preşedintele Senatului, Anca Dragu de la USR. Acesta a afirmat că  partidul din care face parte nu va susţine un guvern minoritar, aşa cum propune PNL. Întrebată dacă într-adevăr PNL îşi doreşte funcţia de preşedinte al Senatului, actualul ocupant al acestui post, Anca Dragu (USR), a declarat că nu cunoaşte să fi avut loc o astfel de discuţie. Anca Dragu a susținut că va exista o întâlnire între premierul desemnat și liderul USR, Dacian Cioloş. Mandatul USR este însă categoric: nu susţin un guvern minoritar

„Se pare că şi PNL şi PSD împing spre un guvern minoritar, deşi acesta nu este o soluţie pentru România”, a punctat Anca Dragu.

Liberalii sunt resemnați

La rândul lor, liberalii sunt resemnați. Virgil Guran de la PNL a spus că liberalii sunt la mâna PSD acum.

„Eu am spus-o înainte de congres, o spun foarte deschis, indiferent că poate se supără unii colegi ai mei. Noi suntem la mâna PSD în momentul de faţă, ce vrea PSD aia se va întâmpla, din păcate. Nu cred că există altă soluţie în momentul de faţă”, a spus senatorul PNL Virgil Guran, duminică, la Antena 3.