Plăţile cu bani cash sunt generatoare de plăţi la negru

Gata cu bani cash! Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit, miercuri seară, despre limita de 2.000 de lei pentru plăţile cash în magazinele cash&carry. Potrivit lui, plăţile cu bani cash sunt generatoare de plăţi la negru.

„În felul acesta noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar.

2000 de lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar. Deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele”, a explicat demnitarul, după ce s-a terminat ședința de guvern.

Reamintim că în magazinele cash&carry din România NU se vor mai putea efectua plăţi cu bani cash mai mari de 2.000 de lei. Până acum, limita era mult mai mare, de 10.000 de lei.

Legea prevede un plafon şi pentru achitarea facturilor către furnizorii de bunuri şi servicii. Acestea nu vor mai putea fi achitate cu bani cash dacă depăşesc valoarea de 1.000 de lei.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Ministrul Marcel Boloș a vorbit și despre veniturile pe care le obţine România în urma măsurilor fiscale adoptate. Executivul a încercat, până acum, să facă estimări cât mai prudente. Potrivit lui, în astfel de momente în care avem de-a face cu sustenabilitatea financiară a României, cel mai bine este să fim prudenţi. Avem 16,8 miliarde lei pe partea de măsuri fiscale.

În plus, mai avem prevederile care se regăsesc în alte acte normative şi care ne mai aduc bani suplimentari. Banii aceia nu se văd acolo, ci sunt socotiţi separat, a zis el.

După ce se vor implementa măsurile financiare, situaţia va fi reevaluată. Pe partea de cheltuieli, Executivul are o evaluare prudentă pentru că aici contează fiecare evaluare pe care o face. Toate aceste lucruri se vor vedea în impactul bugetar pe anul viitor şi ipotezele de lucru pentru elaborarea legii bugetului de stat pe 2024.

„Aici pot să răspund că impactul bugetar de la început era mai mic decât cel de pe măsurile fiscale şi impactul pe care l-am luat în calcul şi sigur e posibil să avem economii de cheltuială mult mai consistente, dar nu e bine să avem supraestimări, am văzut unde pot duce aceste situaţii şi cred că trebuie să fim prudenţi. Îndemnul este la prudenţă”, a explicat Marcel Boloș.

TVA pentru alimente și medicamente va rămâne 9%

Ministrul Finanțelor a dat și o veste bună. Potrivit lui, TVA pentru alimente și medicamente rămâne 9%.

Partea de proteze medicale şi tot ce înseamnă pentru persoanele cu dizabilităţi sunt şi cu 0% TVA. De asemenea, avem 5% pentru lemne de foc, pentru energia termică, gazele naturale, pentru tot ceea ce înseamnă consumul la nivelul populaţiei.

„Dacă ne gândim că în luna august guvernul a luat măsuri care au dus la scăderea preţurilor la produsele alimentare şi la felul în care avem trendul inflaţiei, nu văd că avem un recul, adică o schimbare a tendinţei inflaţiei”, a zis el.