Mai precis, epidemiologul-șef de la Centrul de Control și Prevenție a Bolii din China, Wu Zunyou, a declarat că se așteaptă ca țara să se confrunte cu un al cincilea val de coronavirus având în vedere că sezonul rece se aproprie cu pași repezi.

Publicația South China Morning Post arată că expertul a caracterizat primele patru valuri, astfel: declanşarea epidemiei în Wuhan, controlată până la începutul lunii martie; o epidemie regională în nord-estul Chinei, în aprilie şi mai, determinată de cazuri importate; focarul izbucnit în iunie la o piaţă din Beijing; descoperirea de cazuri în oraşele din nord-est Dalian şi Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, în luna iulie.

„Cu excepţia epidemiei din Wuhan, focarele au fost sporadice, cazuri regionale şi au fost eficient controlate”, a mai spus el.

Cum arată situația la nivel mondial

Universitatea americană Johns Hopkins a publicat datele potrivit cărora numărul total al deceselor înregistrat de la începutul pandemiei este de 957.192 la nivel global.

Cele mai afectate trei ţări rămân SUA (peste 6,7 milioane de cazuri), India (peste 5,4 milioane de cazuri) şi Brazilia (peste 4,5 milioane de cazuri).

Cât priveşte numărul deceselor înregistrate în ultimele nouă luni şi asociate SARS-CoV-2, Statele Unite au raportat, până duminică, 200.000. În Brazilia, au murit mai mult de 136.500 de oameni, iar în India, peste 86.700.

Coronavirus în România

Conform cifrelor transmise de către Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1231 de noi cazuri de coronavirus pe teritoriul României. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 20 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 112.781 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 89.771 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 359 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.435 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.