Mai precis, canadienii au venit cu un nou test pentru depistarea coronavirusului. Oficialii canadieni din domeniul sănătății au anunțat că au descoperit un nou test pentru coronavirus care se realizează prin gargara cu o soluție specială.

Acest test durează doar 30 de secunde și este mai puțin invaziv, având în vedere că pacientul folosește o soluție cu care își clătește gura, face gargară și apoi scuipă, notează Fox News.

Avantajele testului

Testul descoperit de către canadieni este primul de acest fel din lume și ar putea fi folosit drept un mijloc mai ușor de testare în masă. Mai mult decât atât, testul mai prezintă încă un avantaj. Acesta poate fi realizat și de către personalul nespecializat.

„Spre deosebire de tamponul nazofaringian, acest test implică să faci gargară cu puțină apă salină, pe care apoi o scuipi într-un tub mic. Acesta este un mod mai ușor de colectare de salivă pentru tineri”, a declarat dr. Bonnie Henry, medic de top din cadrul Columbiei Britanice.

Copiii sunt primii care au fost testați cu noul test

Testul a venit la timp având în vedere că au început școlile. Așadar, specialiștii consideră că este necesar ca în prezent vaccinul să fie folosit doar pe copii. Ulterior, testul va fi valabil pentru toată lumea.

„Vrem să-l facem disponibil pentru toată lumea, dar în acest moment accentul este pus pe copii din motive de aprovizionare”, mai spune doctorul Bonnie Henry.

Testul are și contestatari

Doctorul Mel Krajden, directorul medical al Centrului BC pentru Controlul Bolilor, este de părere că testul în sine poate să nu respecte standardele deși testarea ușoară este atractivă.

Acesta a mai spus că probele de salivă sunt inconsistente în comparație cu alte tipuri de probe. Doctorul consideră că „ceea ce trebuie să analizăm este cel mai bun mix de teste și cum se furnizează cel mai bine. Trebuie să existe echilibrul corect între comoditate și sensibilitate”.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea