Când combinăm anumite produse alimentare există riscul ca nutrienţii să nu se asimileze corect. Astfel că, deși gustul poate fi delicios, amestecul din farmurie poate cauza diaree sau toxiinfecție alimentară.

De aceea, Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie, ne-a explicat ce alimente NU pot fi niciodată mâncate împreună.

Mezelurile și lactatele, otravă pentru sănătatea ta

Majoritatea părinților le oferă copiilor la micul dejun câte un sandvici cu salam sau șuncă presată și brânză topită ori crenvurști fierți și un iaurt fără să știe cât de periculoasă este această combinație pentru organismul uman.

Gheorghe Mencinicopschi ne-a explicat că mezelurile conţin nitraţi (conservanţi) care, în combinaţie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transformă în nitrozamină, o substanţă cancerigenă.

„În general, combinaţia dintre două proteine animale este foarte indigestă. Acest lucru este specificat clar la alte religii. De exemplu, pe masa evreilor nu veţi vedea niciodată lapte şi derivate lângă carne”, a spus acesta pentru România TV.

Nu combina niciodată proteinele vegetale cu grăsimile animale

Laptele de soia este consumat de multe persoane, însă oamenii ar trebui să știe că proteinele vegetale nu trebuie niciodată combinate cu grăsimile animale.

De exemplu, dacă bem lapte de soia și mâncăm ouă sau carne se încetineşte activitatea proteazei, substanţă chimică care ajută la descompunerea proteinelor pentru a putea fi digerate. Astfel că proteinele nu se mai asimilează corect şi digestia este încetinită.

„Sfatul meu este să nu amestecaţi proteinele vegetale cu cele animale. Proteinele vegetale merg cel mai bine cu carbohidraţi: linte, soia sau mazăre cu orez etc”, ne sfătuiește profesorul Mencinicopschi.

Fără lapte și ciocolată, stomacul tău va avea de suferit

Deși este greu de crezut, celebra combinație: lapte și ciocolată este o adevărată bombă pentru stomacul nostru. Combinate, calciul din lapte şi acidul oxalic din ciocolată formează oxalat de calciu, o substanță chimică greu de digerat, care poate provoca diaree.

„Oxalaţii din ciocolată şi cazeina din lapte se precipită şi, pe lângă faptul că provoacă indigestie, se reduce din acţiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Ciocolata cu lapte este oricum destul de periculoasă, întrucât conţine lapte praf reconstituit şi multe zaharuri, care pot duce în timp la boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza”, a spus Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.