Crenvurştii vegetali, pateurile de post şi salamul de soia sunt adesea cumpărate de românii care țin post, sunt vegetarieni sau pur și simplu apreciază gustul lor.

Deși rafturile magazinelor sunt mereu pline cu aceste alimente pentru că cererea lor este mare, oamenii nu știu că produsele respective sunt pline de chimicale toxice menite să suplinească lipsa cărnii, a laptelui și a ouălelor.

Pateurile vegetale, un pericol pentru sănătate

Specialiștii în nutriție ne avertizează că pateurile vegetale şi „mezelurile” din supermarket sunt nocive pentru organismul uman deoarece au un conținut ridicat de E-uri, plus alte substanțe toxice care le oferă un gust, miros şi o culoare cât mai atrăgătoare.

De asemenea, medicii ne informează că unele alimente de post nu sunt vegetariene deoarece au în compoziția lor ingrediente „de dulce.” De aceea trebuie să citim mereu eticheta ambalajului pentru a nu fi păcăliți.

Produsele de post sunt pline de E-uri

Substanțe chimice precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce să caute într-un produs de post. Experții în alimentaţie ne sfătuiesc să evităm alimentele care conţin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză.

Ingredientele nocive adesea întâlnite sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120).

Lista compușilor chimici pe care trebuie să-i evităm este lungă și cuprinde: conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare – gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320)-foarte nociv pentru sănătate, caramel (E150) şi EDTA (E385).

Alimente vegetariene sănătoase. Medicii le recomandă cu încredere

Brânza tofu este cel mai sănătos preparat din alimentele create pe bază de soia. Pe locul doi se află laptele de soia, pe care îl putem consuma zilnic.

De asemenea, există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină, proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia, ce poate fi mâncat cu încredere.