Deși credem că utilizarea beţişoarelor de urechi pare a fi cea mai la îndemână variantă, este important să știm că lucrurile nu stau așa, potrivit site-ului ActiveBeat.

Bețișoarele de urechi nu înlătură cu adevărat ceara, ba chiar o împing mult mai adânc în canalul auditiv. Înainte de toate, oamenii trebuie să știe ce este această ceară pe care se chinuiesc să o înlăture. Termenul potrivit pentru acesta este cerumen și, de fapt, este menit să protejeze urechea datorită proprietăților sale lubrifiante și antibacteriene.

Cleveland Clinic spune că ceara este produsă de partea exterioară a canalului auditiv și este alcătuită din celule moarte ale pielii și păr, din două glande diferite. Ceara veche a urechii se desprinde prin mișcări de zi cu zi, cum ar fi mestecatul sau vorbitul. În interiorul urechii există armate întregi de glande sudoripare, pe care însă le putem distruge cu ajutorul beţişoarelor de urechi.

Pot pune sănătatea urechii în pericol

Oricât de convenabile ar părea, aceste bețișoare pot pune sănătatea urechii în pericol. Și asta pentru că folosirea lor, pentru a curăța ceara, ar putea să o împingă și mai mult în ureche. Deoarece este foarte delicat, timpanul poate fi spart cu uşurinţă prin această presiune, iar experienţa nu va fi una plăcută. Riscați simptome precum durere și auz înfundat.

Un studiu recent a observat că folosirea bețișoarelor de urechi a fost cauza a 44% dintre cazurile de timpan spart.

Pericole și mai mari

Și mai grav este atunci când cei care folosesc astfel de bețișoare se trezesc că, fie tamponul de vată, fie o parte din acest bețișor, rămân blocate în ureche. Acesta rămâne unul dintre cele mai comune obiecte străine ajunse în ureche, care îi aduce pe adulți direct la camera de gardă a spitalelor. Este inconfortabil și dureros și poate provoca pierderea auzului.

Pe lângă toate acestea, există un risc suplimentar de a dezvolta o infecție, dacă prea multă ceară și bacterii sunt împinse în canalul auditiv.

De aceea, medicii ORL spun că urechea se igienizează în mod corect după duș, cu ajutorul unui prosop subţire.