Virusul SARS-CoV-2 nu este doar o gripă, atrage atenția Raed Arafat, care cere populaţiei să respecte măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Arafat detonează bomba

Acesta spune că se vor intensifica acţiunile de control privind respectarea acestor măsuri. „O biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria. Dacă personalul medical e atât de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare”, afirmă Raed Arafat.

„Cred că unul dintre motivele pentru care unii nu mai respectă regulile, sau le respectă mai puţin decât ar trebui, sunt toate aceste speculaţii despre faptul că virusul nu există sau că este – şi aici nu am să uit comentariul unui coleg medic, care zice este vorba de o biată gripă. Dar răspunsul meu este o biata gripă nu ucide, cum am văzut în alte ţări, sute sau mii din rândul personalului medical.

Un virus obişnuit de gripă, sau o biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria lor. Dacă personalul medical e atât de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare. Nu le cerem decât respectarea regulilor care au fost recomandate, ca să evităm o deteriorare a situaţiei pe care să nu putem să o controlăm”, a afirmat Raed Arafat, conform TVR.

Şeful DSU spune că autorităţile iau în calcul posibilitatea ca situaţia să se agraveze. „Scenariul că o să avem o creştere exponenţială este unul dintre scenariile care există şi ar fi scenariul urât, să avem o creştere rapidă şi exponenţială. În această situație o să ajungem să avem alte recomandări decât cele de până acum”, a dezvăluit Arafat.

Acesta a anunțat că se vor intensifica în perioada următoare controalele privind respectarea regulilor de prevenire a răspândirii virusului. „Vom face tot posibilul să evităm situaţia în care să revenim la măsuri mai restrictive”, a mai spus şeful DSU.

Întrebat dacă sunt pregătite spitalele să facă faţă unui număr mare de infectări, Raed Arafat a răspuns că sunt pregătite mai mult ca înainte, dar o creştere a numărului de cazuri poate duce la o situaţie „dramatică” în care sistemul sanitar să fie „depăşit”.