Adevărul despre pensiile din România! Lovitură cumplită pentru milioane de pensionari

Într-o declarație televizată, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre sumele de bani pe care pensionarii le vor primi în luna ianuarie, subliniind că ceea ce vor primi în plus unii dintre ei este doar un sprijin financiar și nicidecum indemnizații. Marius Budăi a declarat la România TV că acești bani sunt un ajutor financiar, pe fondul scumpirilor din domeniul energiei.

„Nu e nicio indemnizaţie, nici o a 13-a pensie. E gândită ca un scut şi acordată o singură dată în luna ianuarie, exact un sprijin pentru ceea ce s-a întâmplat cu scumpirile din domeniul energiei, mai ales după liberalizare. Acea OUG conţine doar majorarea pensiilor. Aşteptăm discuţia coaliţiei şi cu siguranţă va fi” a declarat Marius Budai, la România TV.

Legea creșterii salariilor nu este în vigoare

Ministrul Muncii a anunțat că prevederea cu indexarea cu rata anuală a inflației și creșterea cu 50% a salariului mediu brut este doar prorogată, nu este și în vigoare.

Marius Budăi a precizat că dacă ar intra în vigoare ar reprezenta ”o creștere reală a salariului minim brut”.

De asemenea, ministrul a mai vorbit și despre deficitul României, subliniind că Executivul are trei luni la dispoziție pentru a rezolva situația.

„Ne luăm la dispoziţie 120 de zile să vedem cum punem împreună procedura de deficit excesiv, condiţionalităţile din PNRR cu stabilirea unui calendar pe cele două legi importante – legea pensiilor şi legea salarizării..

Când vom avea acest calendar, îi vom comunica public. Cu siguranţă că trebuie să continuăm cu majorarea pensiilor.

Acea prevedere cu indexarea cu rata anuală a inflaţiei şi creşterea cu 50%, o creştere reală a salariului mediu brut este prorogată, nu e în vigoare.”, spune ministrul.

Majorarea cu 10% a pensiilor nu este suficientă

În plus, ministrul Muncii a mai spus că majorarea pensiilor ar fi fost mai mică dacă se ținea cont doar de articolul cu indexarea. Acesta spune că majorarea ar fi fost în jur de 5-6 procente, în loc de 10 procente cu cât se va majora de la 1 ianuarie 2022.

Cu toate acestea, Marius Budăi recunoaște că majorarea cu 10 procente nu este suficientă, dar este tot ce s-a putut da în momentul de față.

”Am gândit această majorare şi dacă am fi discutat doar de acel articol cu indexarea, majorarea ar fi fost mai mică. Ar fi fost în jur de 5-6%. Am preferat această majorare de 10%.

Ştim că nu este suficientă. Am şi spus că nu îi îmbogăţeşte pe părinţii şi bunicii noştri peste noapte. E ceea ce s-a putut da acum, urmând să stabilim un calendar” a conchis Marius Budai, ministrul Muncii.