După ce moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, 41 de parlamentari PNL și-au anunțat susținerea pentru Ludovic Orban. De menționat este faptul că propunerea lui Ludovic Orban premier vine în contextul în care USR transmite ferm că negociază revenirea la guvernare alături de PNL și UDMR doar după ce se va veni, din partea liberalilor, cu o altă propunere de premier decât Florin Cîțu.

O reacție în acest sens a venit și din partea lui Orban, care declara că a muncit degeaba zeci de ani. „Munca mea este aruncată pe apa sâmbetei de nişte aventurieri care nu înţeleg nimic din ceea ce înseamnă politică şi interes public”, spunea aceasta.

Totodată, fostul premier mai declara că este nevoie de formarea unei majorități parlamentarii și investirea unui guvern într-un mod cât mai rapid. „Este necesară declanşarea negocierilor pentru formarea unei majorităţi parlamentare stabile, care să ducă cât mai repede posibil la învestirea unui guvern cu deplină capacitate de exerciţiu. Soluţia pe care am susţinut-o încă din data de 1 septembrie, când s-a declanşat criza, este o soluţie simplă, aflată la îndemâna PNL, a USR PLUS, a UDMR şi a grupului minorităţilor naţionale. Soluţia este refacerea coaliţiei de guvernare”, mai spunea Orban.

G4media.ro a obținut scrisoarea celor 41 de parlamentari PNL care îl susțin pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. Conform documentului, România se află de mai bine de o lună de zile într-o griză politică și guvernamentală fără precedent care a fost declanșată de Florin Cîțu.

41 de liberali îl vor pe Ludovic Orban înapoi

Totodată, liberalii susțin că țara se află în fața unui dezastru atât din punct de vedere economic cât și social având în vedere intensitatea pandemiei de coronavirus care se tot extinde.

„Dragi români,

România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament.

Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice. Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății românești.

România este în fața unui dezastru umanitar determinat de impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și de incapacitatea Guvernului astăzi demis de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului.

Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată, crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de erodarea puterii de cumpărare”, se arată în document.

Cei 41 de parlamentari liberali adaugă că prioritatea actuală este soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline.

Aceștia mai adaugă că susțin refacerea coaliției de guvernare alături de USR-PLUS și UDMR, respingând astfel orice colaborare cu social democrații.

Ludovic Orban are toate calitățile necesare

În ceea ce privește viitorul premier, liberalii spun că cea mai potrivită persoană care ar putea negocia refacerea coaliției și care ar putea să conducă Guvernul într-un mod responsabil este Ludovic Orban, el având toate calitățile necesare unei astfel de situații.

„Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc: soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față conjuncturii extreme în care se află România!

Imperativul social actual se află în contradicție flagrantă cu orice tentativă de tergiversare în identificarea unor noi soluții de guvernare. Orice actor politic sau instituțional care acționează pentru perpetuarea incertitudinii politice și a provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală față de toți cetățenii României.

Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.

Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului.

Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice.

Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca prim- ministru”, se mai arată în document.