Ministrul spaniol al turismului a anunțat recent că se pregătește introducerea pașaportului de vaccinare începând din această primăvară. Este posibil ca acesta să fie activ începând cu 19 mai, dată la care începe Târgul internațional de turism de la Madrid, amânat de la sfârșitul lunii ianuarie, conform Radio România Actualități.

În cazul turiștilor străini, graniţele sunt deschise, dar este solicitată dovada testului PCR sau carantină în funcție de țara de proveniență, în timp ce spaniolii nu au voie să se deplaseze între regiuni.

Spania dorește să fie între primele țări care implementează acest document

De asemenea, Guvernul de la Madrid calculează că în luna aprilie, aproximativ 40% din populație ar putea fi imunizată și pregătește implementarea pașaportului de vaccinare.

Ministrul industriei și turismului, doamna Reyes Maroto, a declarat într-un interviu că Spania dorește să fie între primele țări care implementează acest document.

„Vrem să fim pionieri şi să avem paşaportul cât mai repede, dar asta nu înseamnă că îl vom implementa începând de mâine. În 19 mai, când începe Târgul internațional de turism, am putea fi pregătiți să îl aplicăm”, a subliniat Reyes Maroto la Antena 3.

Este de așteptat ca acest pașaport de vaccinare să poată fi folosit simultan cu dovada testării negative, pentru a evita discriminarea persoanelor care încă nu s-au putut vaccina, conform sursei menționate.

Spania a pierdut în cursul anului trecut aproximativ 70 de milioane de turiști, iar din punct de vedere financiar, pierderile depășesc 75 de miliarde de euro, arată datele publicate de Institutului Național de Statistică.

Câte doze de vaccin vor primi persoanele sub 55 de ani

Ministerul Sănătății a anunțat că Spania va administra o singură doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au fost deja infectate cu COVID-19. Precizările ministrului vin în contextul actualizării strategiei sale naţionale de inoculare, relatează Reuters.

Totodată, ministrul a sublniat faptul că până în prezent, durata imunității după infectare este necunoscută, dar studiile au demonstrat totuși că o doză de vaccin este suficientă în cazul acestor persoane.

„Durata imunităţii faţă de virus după infectarea naturală este necunoscută, însă studiile arată că administrarea unei singure doze de vaccin în cazul acestor indivizi măreşte imunitatea”, se arată în comunicat.