Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii la nivel mondial, iar țările fac eforturi mari pentru a vaccina o parte cât mai mar din populație. În acest context, Spania face un anunț important.

Ministerul Sănătății a anunțat că Spania va administra o singură doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au fost deja infectate cu COVID-19. Precizările ministrului vin în contextul actualizării strategiei sale naţionale de inoculare, relatează Reuters.

Totodată, ministrul a sublniat faptul că până în prezent, durata imunității după infectare este necunoscută, dar studiile au demonstrat totuși că o doză de vaccin este suficientă în cazul acestor persoane.

“Durata imunităţii faţă de virus după infectarea naturală este necunoscută, însă studiile arată că administrarea unei singure doze de vaccin în cazul acestor indivizi măreşte imunitatea”, se arată în comunicat.

Spania anunță aceași strategie de vaccinare

Spania nu este singura țară din Europa care actualizează strategia națională de vaccinare. Potriit Reuters, Franţa a anunţat o politică similară la începutul acestei luni. Totodată, se pare că și Italia ia în calcul o astfel de măsură, iar politicienii urmează să dezbată noua strategie în perioada următoare.

De menționat este faptul că, Spania recomandase deja ca persoanele din această categorie care nu prezintă complicaţii majore de sănătate să aştepte şase luni de la diagnostic înainte de a fi vaccinate.

În ceea ce privește derularea campaniei de vaccinare anti-covid din Spania, până joi, 25 februarie, aproximativ 2,2 milioane de persoane din grupurile prioritare, precum rezidenţii şi personalul din căminele de bătrâni, persoanele de peste 80 de ani şi medicii din prima linie au fost vaccinate. Circa 1,2 milioane dintre acestea au primit două doze de vaccin.

Totodată, se pare că puţin peste 2% dintre spaniolii cărora li s-a oferit vaccinarea au refuzat, iar cele mai multe persoane au refuzat-o din motive medicale.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin