În cadrul emisiunii sale de la Antena 3, Mihai Gâdea a prezentat lista de miniștri pe care Dacian Cioloș îi vrea în noul guvern monocolor USR-PLUS. Mai exact, el își dorește ca funcția de vicepremier și de ministru de externe să fie ocupată de Dan Barna și totodată, ca Vlad Voiculescu să se întorcă în funcția de ministru al Sănătății.

Claudiu Năsui sau Anca Dragu sunt propuși pentru Ministerul Finanțelor, iar pentru Ministerul Muncii apar Oana Țoiu sau Dragoș Pâslaru.  Ministerul Educației îl are ca ministru Ștefan Pălărie, iar Ministerul Justiției, pe Stelian Ion.

Lista Guvernului Cioloș

Dacian Cioloș – Prim-ministru

Dan Barna – vicepremier și ministru de externe

Vlad Voiculescu / Ioana Mihăilă – Ministru al Sănătății

Cătălin Drulă – Ministrul Transporturilor

Cristian Ghinea – Ministrul fondurilor Europene

Cristina Prună – Ministrul Economiei/Energiei

Stelian Ion – Ministrul Justiției

Dragoș Pâslaru / Oana Țoiu – Ministrul Muncii

Claudiu Năsui / Anca Dragu – Ministrul Finanțelor

Ștefan Pălărie – Ministrul Educației

Dragoș Tudorache – Ministrul Administrației și Internelor

Ionuț Moșteanu – Ministrul Dezvoltării

Iulian Bulai – Ministrul Culturii

George Cățean – Ministrul Agriculturii

Amintim faptul că în cursul zilei de ieri, USR-PLUS a decis ca, în cazul în care PNL şi UDMR refuză refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş să se prezinte în Parlament cu un guvern monocolor USR.

”Dacă ei (PNL şi UDMR – n. red.) nu vin alături de noi, mergem cu guvern minoritar în Parlament”, a precizat unul dintre liderii USR pentru News.ro.

Mai există și o altă variantă. Mai exact, în care Guvernul Cioloş va fi respins, iar preşedintele Iohannis îl va propune din nou premier pe Florin Cîţu, atunci USR va susține direct  alegerile anticipate.

Dacian Cioloș declara că dacă va ajunge premier are în plan nenumărate reforem alături de PNL și UDMR. Totodată, el a precizat faptul că România are nevoie de un Guvern cât mai repede în următoarea perioadă pentru a gestiona situațiile de criză la nivel național.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide.

Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar și scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament și asta se va întâmpla și dacă ajungem la un acord, și dacă nu.

În aceste condiții, Biroul Național al USR a decis să continue discuțiile cu foștii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare și propunerea unei liste de miniștri.

Florin Cîțu cere rezolvarea crizei

Dorința noastră e refacerea coaliției, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eșuează e nevoie să oferim o soluție funcțională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

La rândul său, Florin Cîțu a discutat cu Dacian Cioloș, dar și cu Kelemen Hunor, precizând că nu s-a ajuns la niciun fel de concluzie. Totodată, fostul premier menționa că actuala criză din România a fost creată de AUR, PSD și USR ș ei sunt cei care trebuie să vină cu o soluție în acest senes.

„Astăzi, nu a fost nicio concluzie la această discuție. Am spus și în această întâlnire că mi se pare normal ca cei care au declanșat criza, adică coaliția AUR-PSD-USR să vină și cu o soluție. Am primit mandatul domnului Dacian Cioloș, o să mai discutăm, o să mai vedem, dar astăzi nu este nicio concluzie”, a declarat liderul PNL, Florin Cîțu.