Un container cu nouă tone de deşeuri din Marea Britanie, aduse fără respectarea prevederilor legale, a fost descoperit de joi în Portul Constanța, informează Poliția de Frontieră Română.

La control, lucrătorii vamali au constatat faptul că marfa din container nu corespunde cu datele declarate în documentele folosite la autoritatea vamală. Acesta era încărcat cu diverse produse electrocasnice second hand (produse în greutate de aproximativ 9 tone), iar în documentele de transport erau trecute elemente de mobilier și jucării.

Cum produsele aveau un grad de uzură mai mare decât cel permis, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au interzis importul pe teritoriul României, clasificând mărfurile din container drept deșeuri.

Acestea nu pot fi puse în libera circulație pe teritoriul României și nici nu pot fi comercializate, punând în pericol viața și sănătatea consumatorilor în cazul folosirii acestora, arată Garda de Mediu.

Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor import ilegal de deșeuri și folosirea de acte nereale la organul vamal, iar bunurile vor fi returnate firmei. Containerul sosit din Marea Britanie era destinat a ajunge la o firmă de pe raza judeţului Vrancea, care efectua activități de import în România.

România a devenit o groapă de gunoi

În urmă cu două zile, Poliția de Frontieră a anunțat că a descoperit un container cu 18 tone de deșeuri din Belgia care urma să fie introdus în țară prin Portul Constanţa Sud-Agigea.

Poliţiştii de frontieră din Giurgiu au controlat, miercuri, pe sensul de intrare în ţară, un TIR condus de către un cetățean român în vârstă de 28 de ani, conform informațiilor transmise de digi24.ro

Astfel, documentele arată că acesta transporta 20.180 de kilograme deșeuri plastice, care fuseseră încărcate de la o firmă din Grecia pentru o alta din România

Deoarece au existat suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, polițiștii au cerut sprijin reprezentanților Comisariatului Județean Giurgiu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

Așadar, autoritățile au stabilit că documentele de notificare pentru circulația transfrontalieră nu erau conforme regulamentului privind transferul de deșeuri, în urma verificărilor. Din acest motiv, autoritățile nu au permis accesul în România pentru acel TIR.

Sursă foto: Poliția de Frontieră Română