“Este o strategie în care subtextul contează tot atât de mult ca şi textul însuşi”, scrie The Washington Post.

 “America First – America în primul rând, pe primul plan”, nu este doar sloganul de campanie al președintelui Donald Trump este direcţia politicii externe a SUA. Strategia administraţiei Trump atrage atenţia asupra dezechilibrelor comerciale cu alte ţări şi avertizează că agresiunea economică din partea unor ţări cum este China constituie îngrijorări esenţiale de securitate naţională.

Statele Unite nu vor mai fi oarbe în faţa încălcărilor, înşelăciunilor sau agresiunii economice – se spune în document în care avertizează în mod repetat că Rusia şi China sunt două ţări care dispută puterea americană, influenţa şi interesele Statelor Unite în încercarea de a eroda securitatea şi prosperitatea Americii.

Preşedintele Trump s-a referit, în discursul de ieri, în care a anunţat noua Strategie de securitate naţională, la ambele ţări ca la puteri rivale. Textul Strategiei merge mult mai departe, însă, decât a făcut-o preşedintele Trump în mod public, vorbind despre atitudinea destabilizatoare pe glob a Rusiei, inclusiv prin încălcarea suveranităţii Ucrainei şi Georgiei. Documentul atrage atenţia asupra tentativelor Rusiei de a interfera în democraţiile lumii şi face clar faptul că Statele Unite urmăresc cu atenţie campaniile de influenţare ale Rusiei, aceasta chiar dacă preşedintele Trump repetă tot timpul că nu crede în concluzia comunităţii intelligence a Statelor Unite, anume că Rusia a interferat în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut.

În document  se spune că actori ca Rusia folosesc instrumente informaţionale în încercarea de a submina legitimitatea democraţiilor. Rusia foloseşte operaţiuni de informare ca parte a eforturilor cibernetice ofensive de a influenţa opinia publică de pe întreg globul.

Campaniile de influenţare ale Rusiei combină operaţiuni de intelligence sub acoperire cu folosirea de personaje online false, folosirea mediei finanţate de stat, cu intermediari din terţe părţi şi cu utilizatori de media socială plătiţi.

O concluzie cheie a noii Strategii de securitate naţională a devenit evidentă atunci când preşedintele şi-a rostit ieri discursul, anume că este posibil ca documentul să nu se traducă niciodată în cuvintele şi acţiunile preşedintelui. În vreme ce documentul se referă la Rusia de peste 20 de ori, criticând interferenţa Rusiei în afacerile interne ale unor alte ţări şi încercările de a submina Statele Unite în discursul său, preşedintele Trump s-a referit o singură dată la Rusia, alături de China, numind ambele ţări drept puteri rivale.

Preşedintele nu s-a referit deloc la campanile ruseşti de influenţare, aşa cum o face documentul, elaborat în principal de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster.

În topul listei de ameninţări la adresa Statelor Unite se află ţări pe care preşedintele Trump le-a calificat drept regimuri criminale: Coreea de Nord şi Iranul. Armele nucleare şi rachetele balistice ale Coreei de Nord au devenite cea mai presantă îngrijorare a preşedinţiei Trump. Îngrijorări fundamentale ridică, de asemenea, sprijinul Iranului pentru grupările teroriste şi tentativele sale de a-şi extinde influenţa în Orientul Mijlociu.