Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 200 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 171 de luni, la un randament mediu de 4,38% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris 634,5 milioane de lei.

Licitaţie suplimentară

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna iulie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,8 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 3,8 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 540 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

În context, trebuie precizat că ponderea datoriei guvernamentale în PIB a ajuns în luna iulie 2020 la un record de 40% din PIB, cea mai mare pondere din perioada postdecembristă.

Nivel record al datoriei publice

Penru comparație, în anul 2016 datoria guvernamentală era de 37,3% din PIB iar în octombrie 2019 de 34,7% din PIB.

Iar ponderea datoriei publice în PIB (adică total datoria guvernamentală și datoria locală) a explodat până la un nivel record de 47% din PIB.

Actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, care a acuzat guvernarea PSD că îndatorează România pe termen lung fără temei, este arătat acum cu degetul că practică același gen de politici publice.

Mai mult decât atât, rata de îndatorare a crescut simțitor în timpul guvernării PNL, comparativ cu anii în care România a fost condusă de social-democrați.

Foto: INQUAM