Potrivit agenției AP, Bill Gates vrea să înceapă de aici planul său măreț de a construi un reactor nuclear de înaltă tehnologie.

Anul trecut, în noiembrie, compania fondată de Bill Gates, TerraPower, a anunțat că a ales orășelul Kemmerer, cu o populație de aproape 3.000 de locuitori, pentru un reactor nuclear netradițional. Centrala folosește o tehnologie nouă, menită să funcționeze mai sigur și mai eficient decât centralele nucleare din trecut.

Sodiul lichid este utilizat ca agent de răcire în locul apei și, având în vedere că are un punct de fierbere mult mai mare, nu trebuie să fie presurizat pentru a preveni vaporizarea.

Ar putea reprezenta tranziția de la cărbune și gaze naturale

Proiectul demonstrativ vine în momentul în care multe state din SUA consideră că acesta ar putea reprezenta tranziția de la cărbune, petrol și gaze naturale, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
De altfel, notează AP, mulți locuitori din Kemmerer văd proiectul TerraPower ca un impuls economic foarte necesar, deoarece centrala electrică locală se va închide în 2025. Aceasta are aproximativ 230 de angajați și o mină care furnizează cărbune exclusiv fabricii, dar care riscă, de asemenea, să se închidă dacă nu poate găsi un alt client.

Nu va fi o chestie de tip Cernobîl

Statul Wyoming deține, de departe, cea mai mare industrie a cărbunelui din SUA. Donald Trump a câștigat aici alegerile din 2016 și 2020 datorită promisiunilor sale de a susține exploatarea cărbunelui. Cu toate acestea, preocupările oamenilor legate de centrala nucleară TerraPower, care va înlocui cărbunele, nu sunt nici pe departe mari, așa cum se spune.

„Nu va fi o chestie de tip Cernobîl”, spune Ken Spears, unul dintre cei care au muncit ani la rând în mina de cărbune.

Mai sigură și mai puțin costisitoare decât centralele nucleare convenționale

TerraPower spune că instalația sa relativ mică, de 345 de megawați, capabilă să alimenteze aproximativ 345.000 de case, va fi sigură și mai puțin costisitoare decât centralele nucleare convenționale. Natrium va folosi un sistem mai simplu și mai puțin costisitor, precum și orificii de aerisire care nu depind de electricitate pentru a opri fisiunea în cazul unei urgențe.

Natrium este tehnica inovatoare din spatele reactorului dezvoltat de TerraPower şi GE-Hitachi, folosind un reactor de sodiu pentru a produce căldură, care poate fi folosită pentru a genera electricitate imediat sau pentru a fi stocată în rezerve de stocare termică ore în şir.

Care este marele dezavantaj

Un dezavantaj este acela că, cel puțin la început, materialul readioactiv ar trebui adus din Rusia. Reactorul lui Gates va avea nevoie de uraniu îmbogățit cu 20%, adică de patru ori mai mult decât cel folosit în ​​centralele nucleare convenționale.

În prezent, SUA nu îmbogățește uraniu la acest nivel pentru putere comercială. Compania speră ca, până în 2028, când reactoarele vor putea fi puse în funcțiune, combustibilul să fie și disponibil.