Dar, conform unui articol recent semnat de Smith Noah pe site-ul lui Jason Deegan, Bill Gates vede lucrurile puțin diferit. El pariază pe Natrium, o tehnologie nucleară de ultimă generație, care ar putea remodela complet jocul energetic.
Ce este, de fapt, Natrium
Natrium nu este un reactor nuclear obișnuit. Folosește sodiu lichid în loc de apă pentru răcire, ajutând la evitarea unora dintre problemele cu care se confruntă centralele nucleare tradiționale. Sodiul lichid poate absorbi mult mai multă căldură, sporind eficiența și reducând riscul de scurgeri radioactive. De asemenea, funcționează la presiuni mai scăzute, făcând reactoarele mai ieftine și mai sigure, scrie onegreennplanet.
Planurile lui Bill Gates: prima centrală Natrium este în construcție
Tehnologia, dezvoltată de TerraPower (o companie pe care Gates a ajutat-o să se pună pe picioare), este deja testată. Prima centrală este în construcție în Wyoming, cu scopul de a alimenta 400.000 de locuințe până în 2030. Este, de asemenea, concepută pentru a stoca energie cu sare topită, făcând-o o rezervă mai stabilă pentru sursele eoliene și solare.
La doar 1 miliard de dolari per centrală, Natrium ar putea fi o opțiune mai accesibilă decât reactoarele tradiționale zeci de miliarde. Dar este o centrală nucleară – și multe comunități eco-conștiente rămân foarte precaute. Dezastre precum cel de la Fukushima, din 2011, au lăsat cicatrici adânci, iar ideea unei instalații nucleare ridică multe temeri.
Deși planul lui Gates ar putea reduce utilizarea combustibililor fosili și ar putea oferi energie electrică cu emisii scăzute de carbon, mulți se întreabă dacă suntem gata să avem încredere într-o altă promisiune nucleară.
Reactoarele avansate vor fi mai sigure?
TerraPower, un fond de investiții pentru energie nucleară avansată, fondat de Bill Gates, urmează să deschidă uzina Natrium din Wyoming în 2028. Guvernul SUA a anunțat că va oferi finanțare pentru a acoperi jumătate din proiectul de 4 miliarde de dolari.
Reactoarele avansate sunt de așteptat să fie mai mici decât cele tradiționale și, teoretic, să fie construite în locații îndepărtate.
Reactorul Natrium al TerraPower ar fi alimentat cu uraniu îmbogățit cu până la 20%, un nivel mult mai mare decât combustibilul folosit în prezent. Susținătorii reactoarelor avansate spun că aceste centrale sunt mai sigure și creează mai puține deșeuri.
Fondul a explorat inițial perspectiva construirii unei centrale nucleare experimentale cu compania națională a Chinei pentru energie nucleară, până când a fost forțată să caute noi parteneri după ce administrația lui Donald Trump a restricționat acordurile nucleare cu China.
SUA, China și Rusia, în concurență pe acest sector
Statele Unite concurează cu China și Rusia, care speră la rândul lor să construiască și să exporte reactoare avansate. Japonia, pe de altă parte, are o istorie neplăcută în privința dezafectării prototipului său de reactor avansat Monju din 2016, un proiect controversat care a costat 8,5 miliarde de dolari, dar a oferit puține rezultate.
Instalația Monju a înregistrat accidente, încălcări ale reglementărilor și mușamalizări încă de la concepție și a fost închisă ca urmare a neîncrederii publicului în energia nucleară după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.
Atât Agenția Japoneză pentru Energie Atomică, cât și Mitsubishi Heavy Industries nu au putut fi contactate de Reuters pentru comentarii legate de acest subiect, deoarece birourile lor sunt închise de sărbătorile de Anul Nou.