Averea lui Bill Gates a crescut enorm în pandemie. Câți bani are, de fapt, fondatorul Microsoft?

Cel puțin asta arată raportul organizației Oxfarm, citat de BBC. Organizația fondată în Marea Britanie își propune să combată inegalitățile produse din cauza sărăciei și a publicat, ca deobicei, raportul anul cu privire la inegalitățile globale.

Raportul va fi prezentat la începutul Forumului Economic Global de la Davos, care va avea loc în această săptămână. Evenimentul va fi prezentat tot în format online, pentru cel de-al doilea an la rând, din cauza coronavirusului.

Citând datele din raport, directorul executiv al Oxfam în Marea Britanie, Danny Sriskandarajah, spune că ”în fiecare zi apare un nou miliardar în pandemie”.

“Ce se întâmplă anul acesta este dincolo de orice estimări. Aproape în fiecare zi apare un nou miliardar în pandemie, în timp ce 99% din populația globală o duce mai rău, din cauza carantinărilor, a reducerii comerțului și turismului internațional și, drept consecință, încă 160 de milioane de oameni sunt aruncați în sărăcie”, a declarat Danny Sriskandarajah adăugând că ”ceva este foarte în neregulă cu sistemul nostru economic”.

Averea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat

Raportul arată că din martie 2020 și până la finalul anului 2021, averea însumată a celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat, făcând referire, de fapt, la Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Serghei Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer și Warran Buffet.

Potrivit informațiilor colectate de Oxfam, averea însumată a acestora a crescut de la 700 de miliarde de dolari în martie 2020, la 1,5 mii de miliarde de dolari în noiembrie 2021.

BBC notează că averile miliardarilor au crescut cu 70%, fără efectele introduse de pandemie. Așadar, averea lui Elon Musk, fondatorul Tesla, a crescut cu peste 1000%, în timp ce averea lui Bill Gates, fondatorul Microsoft, a crescut cu 30 de procente.

Averea lui Elon Musk este de 277 miliarde de dolari, arată Indexul Miliardarilor realizat de Bloomberg, în timp ce averea lui Bill Gates în 2022 se ridică la 134 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Forbes.

De obicei, averile acestora sunt deținute sub formă de acțiuni, iar acestea au scăzut brusc în 2020, atunci când pandemia a pus stăpânire pe întreaga planetă.

“Dacă luăm averile miliardarilor la mijlocul lunii februarie 2020 (în loc de martie 2020, n.r.), estimările noastre indică o creștere a bogăției celor mai înstăriți 10 oameni cu aproximativ 70%, care reprezintă, totuși, o creștere-record, fără precedent”, spune Max Lawson, unul dintre autorii raportului.