Până la finalul anului 2045, fundația lui Bill Gates, una dintre cele mai mari organizații filantropice din lume, va fi închisă. Decizia sa vine într-un context marcat de reduceri de finanțare pentru programele publice de sănătate și ajutoare externe în Statele Unite, fapt care riscă să încetinească progresul în domenii precum cercetarea medicală și sprijinul pentru comunitățile vulnerabile.

Bill Gates a decis să nu mai amâne donațiile și să își dedice resursele într-un ritm accelerat

Fundația Gates, înființată în anul 2000 împreună cu Melinda French Gates, avea inițial ca scop distribuirea averii cuplului pe parcursul mai multor decenii, chiar și după moartea acestora. Însă Bill Gates a decis să nu mai amâne donațiile și să își dedice resursele într-un ritm accelerat. Într-o postare pe blogul său, el a explicat că este hotărât să nu fie amintit ca un om bogat, ci ca un filantrop care a folosit averea acumulată pentru a combate problemele urgente ale lumii, conform CNN.

Prin acest angajament, Gates continuă linia filantropică începută în 2010, când, alături de Melinda și de investitorul Warren Buffett, a lansat inițiativa Giving Pledge. Aceasta încurajează miliardarii să doneze majoritatea averii lor în scopuri caritabile, iar până acum peste 240 de persoane s-au alăturat acestei promisiuni. Fundația Gates a contribuit deja cu peste 100 de miliarde de dolari în ultimele două decenii, direcționând fondurile către dezvoltarea de vaccinuri, tehnologii de diagnosticare, tratamente pentru boli infecțioase și alte inițiative globale esențiale.

„Oamenii vor spune multe lucruri despre mine când voi muri, dar sunt hotărât că nu vor spune despre mine că am murit un om bogat. Sunt prea multe probleme urgente de rezolvat pentru a păstra resurse care ar putea ajuta oamenii”, a scris Gates.

bill gates
SURSA FOTO: Facebook, Bill Gates

Activitatea fundației se va concentra pe trei obiective majore

În următoarea perioadă, activitatea fundației se va concentra pe trei obiective majore: reducerea deceselor prevenibile în rândul mamelor și copiilor, eliminarea bolilor infecțioase letale și sprijinirea ieșirii din sărăcie a sute de milioane de oameni din întreaga lume. Gates a subliniat că, deși există îngrijorări privind stagnarea progresului în sănătatea globală, el rămâne optimist, mai ales datorită potențialului inteligenței artificiale de a accelera schimbările pozitive.

Actuala avere a lui Gates este estimată la 108 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, care îl plasează pe locul cinci în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Estimările sale indică faptul că averea personală va scădea cu 99% până în 2045, donațiile urmând să provină atât din averea sa directă, cât și din endowmentul actual al fundației, evaluat la 77 de miliarde de dolari, și din venituri din investiții, precum cele realizate prin compania sa de energie nucleară, TerraPower.

În urma divorțului din 2021, Melinda French Gates a decis să se retragă din fundație în 2022 și a anunțat că nu va dona cea mai mare parte a averii sale prin intermediul acesteia. Anunțul făcut de Bill Gates vine la scurt timp după aniversarea a 50 de ani de la fondarea Microsoft, companie care a atins recent o evaluare de peste 3 trilioane de dolari. Gates a marcat acest moment istoric prin angajamentul de a redistribui resursele câștigate prin Microsoft în sprijinul celor care au cea mai mare nevoie.

Bill Gates s-a folosit de această ocazie și pentru a lansa un nou atac la adresa lui Elon Musk

De asemenea, Gates s-a folosit de această ocazie și pentru a lansa un nou atac la adresa lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume și o figură cheie în Administrația președintelui Donald Trump. Cofondatorul Microsoft a lansat acuzații grave, susținând că Musk ar „ucide cei mai săraci copii din lume” cu reduceri uriașe ale bugetului de ajutor al Statelor Unite.

„Imaginea celui mai bogat om din lume care ucide cei mai săraci copii din lume nu este una frumoasă”, a declarat Gates pentru Financial Times.