Raluca Turcan a oferit informații de ultim moment despre pensii. Potrivit fostului ministru, normele de aplicare ale noii legi a pensiilor au fost aprobate.

Raluca Turcan a oferit noi informații despre pensii

Este important de reţinut că prin recalculare nu scade nicio pensie, a susținut fostul ministru. Acest lucru s-ar aplica, spune ea, chiar din calcul reiese o valoare mai mică a pensiei.

Pensionarii care au avut vechime efectivă în muncă mai mare vor avea creşteri semnificative, a promis fostul ministru.

Potrivit informațiilor oferite de Turcan, au fost procese de recalculare care au durat ani.

„Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor au fost aprobate. Sunt de fapt regulile pe baza cărora se vor recalcula pensiile în baza noii legi. (…) Este important de reţinut că prin recalculare nu scade nicio pensie, chiar dacă din calcul reiese o valoare mai mică a pensiei.

Dimpotrivă, pensionarii care au avut vechime efectivă în muncă mai mare vor avea creşteri semnificative. Am avut procese de recalculare care au durat ani. Însă ca ministru al muncii am demarat procesul de digitizare a dosarelor de pensii, deşi nu aveam nici oameni suficienţi şi nici bani în buget”, a declarat Raluca Turcan.

Fostul ministru promite că recalcularea pensiei se va face fără erori

De asemenea, fostul ministru al Muncii a susținut și că recalcularea pensiei se va face „pe computer, fără erori, imediat”.

Ulterior, din septembrie, trebuie să intre în plată „noile pensii recalculate, echitabile”, a spus ea.

„Anul acesta, recalcularea pensiei se va face pe computer, fără erori, imediat, nu cu pixul şi hârtia sau cu dosarele cu şină prăfuite. Din septembrie trebuie să intre în plată noile pensii recalculate, echitabile”, a susținut Turcan.

Raluca Turcan
SURSĂ FOTO: Inquam Photos / George Călin

Turcan spune că România are asigurate resursele bugetare

Ea a reamintit că „în ianuarie 2024 pensiile au fost majorate cu 13,8%. Începând cu septembrie, spune Turcan, se vor plăti pensiile recalculate.

Fostul ministru a susținut și că PNL a urmărit ca aceste majorări să fie sustenabile. În opinia ei, România are asigurate resursele bugetare atât pentru majorarea deja făcută, cât şi pentru majorările care vor rezulta din recalculare

„PNL a urmărit ca aceste majorări să fie sustenabile şi realitatea ne confirmă că avem asigurate resursele bugetare atât pentru majorarea deja făcută, cât şi pentru majorările care vor rezulta din recalculare”, a conchis Turcan.

Scopul recalculării este de a elimina toate inechitățile, spune un senator PSD

Mai mult informații despre acest subiect a oferit și senatorul PSD Alfred Laurențiu. Acesta susține că există un progres rapid în ceea ce privește procesul de recalculare a tuturor pensiilor.

Scopul este acela de a elimina toate inechitățile din sistemul de pensii, a susținut el.

Senatorul social-democrat a susținut că, în acest fel, Guvernul Ciolacu ar urma să își onoreze promisiunile făcute pensionarilor din România.

Amintim că în Monitorul Oficial a fost deja publicată noua lege a pensiilor, care va fi implementată în două etape. Prima se aplică deja, de la 1 ianuarie. Totodată, a doua se va aplica din septembrie.