Astăzi am fost înconjurată de tineri ambițioși, cu opinii puternice și care doresc să-și facă părerile auzite. Primăria Sectorului 3 susține tineretul și își dorește să le ofere acestora posibilitatea de a avea un cuvânt de spus la nivelul lucrurilor care contează pentru ei. Astfel, pe data de 17 iunie 2024 a avut  loc investirea noului Consiliu Local al Tinerilor Sector 3. Este vorba despre acei elevi de liceu care vor să își reprezinte colegii și să ia decizii importante pentru binele tuturor, conform Infofinanciar .

Consiliul Local al Tinerilor Sector 3

Consiliul Local al Tinerilor Sector 3. Sursă foto: Arhivă

Consiliul Local al Tinerilor Sector 3 este un proiect important, care oferă elevilor de liceu șansa de a vedea frumusețile și provocările unui post în administrația locală. Aceștia vor ține ședințe, vor lua decizii și vor implementa proiecte. Pentru a schimba lucrurile care îi afectează zi de zi la nivelul instituțiilor de învățământ. Parte din acest consiliu sunt elevi din cadrul tuturor liceelor din Sectorul 3.

Dar, aceștia nu au ajuns la întâmplare pe fotoliile de decizii. Tinerii au fost aleși în mod democratic de către colegii lor, existând un reprezentant sau doi din cadrul unui liceu. Aceste alegeri au avut loc pe data de 6 iunie 2024, fiind aleși 40 de elevi. Tinerii care se află în clasele a IX- a și a X-a vor avea parte de un mandat de 2 ani de zile.

„Vor funcționa fix pe structura consiliul local de la Sectorul 3 și al primăriei. Vor avea un primar, 2 viceprimari care vor fi aleși astăzi în următoarea ședință de consiliu local. Își vor alege secretarul general. Se va alege comisia de specialitate. Fiecare comisie va avea un președinte și un secretar. Iar pe baza acestor comisii, vor iniția proiecte pentru tineri în numele consiliul local al tinerilor, dar și numele Primăriei Sectorului 3. Voi ați fost aleși dintr-un număr de 6.000 de elevi, din clasele a IX-a și a X-a, de la nivelul Sectorului 3. Aveți în fața voastră o provocare, un mandat destul de interesant. În care trebuie să veniți cu proiecte pentru tineri, așa cum le ați gândit” a declarat Cezar Stancu, moderatorul evenimentului de investire a Consiliului Local al Tinerilor Sector 3.

Proiecte cu și despre tineri

Această inițiativă a pornit de la domnul primar Robert Sorin Negoiță. Care a dorit să formeze un astfel de consiliu la nivelul Sectorului 3. Deși nu a putut fi prezent la eveniment, acesta le-a urat tinerilor mult succes și a transmis că îi va sprijini în acest parcurs. Prezenți la nivelul evenimentului de investire a noului consiliu de tineri au fost consilierii locali ai primăriei și  doamna viceprimar, Elena Popescu.

Elena Petrescu- viceprimar Sector 3 și Cezar Stancu-moderator eveniment. Sursă foto: Arhivă

„Consiliul Local al Tinerilor Sector 3 este un proiect pe care domnul primar îl susține cu toată dragostea, pentru că, în general, susține tinerii. Nu este vorba doar acum, iar acest lucru se vede din acțiunile pe care le desfășoară. Este deschis întotdeauna la nou, la ce spun tinerii, la ce dorințe au, este un om cu mintea deschisă, un vizionar, după părerea mea, având în vedere cei 12 ani petrecuți împreună la Primăria Sector 3” a spus Elena Popescu, viceprimar pentru Infofinanciar.

Predarea ștafetei

Tinerii văd lucrurile diferit. Ei știu cel mai bine cu ce probleme se confruntă, dar și ce nevoi au. Astfel, părerea lor trebuie să conteze la nivelul autorităților locale.

„Este un proiect așa cum a fost cel al elevilor. Acolo erau implicați cei din clasele mai mici până în clasa a VIII-a. Acum trecem la etapa de liceu. Pentru că aceștia au cu siguranță alte viziuni și își doresc alte lucruri și poate văd lumea mai complex față de cum o văd ceilalți. Este important pentru că noi trebuie să învățăm de la ei cum văd lucrurile de la nivelul de proiecte. Eu pot să am niște proiecte de aici din partea asta de lume, dar acolo, la firul ierbii, cred că se vede altfel” a adăugat Elena Popescu.

Evenimentul de investire a noului Consiliu Local al Tinerilor Sector 3 a adus în prim plan o predare a ștafetei. Actualul primar al acestei structuri, Eduard Tudose, care a ocupat postul timp de un an, va preda locul noului ales prin votul membrilor. Mai exact, Grecu Ioan, elev al Liceului Teoretic „Matei Basarab” va conduce mai departe acțiunile consiliului.

Grecu Ioan, elev al Liceului Teoretic „Matei Basarab”, noul primar al Consiliului Local al Tinerilor Sector 3. Sursă foto: Arhivă

Inițiative noi și minți deschise

Fiecare tânăr nou ales în consiliu a depus un jurământ cu mâna pe Constituție și pe Biblie. Tinerii au promis să respecte legea și să pună în practică inițiative care vor aduce bine elevilor din Sectorul 3. Astfel, au fost puși în situația de a rosti același jurământ ca orice cetățean ales în cadrul unei funcții publice. Printre planurile acestora s-a regăsit dorința de a implementa proiecte pentru binele elevilor. Astfel, vorbim de introducerea unei mese calde în școli, modernizarea sălilor de curs sau implementarea unor programe de mentorat.

„Avem idei și trebuie să ne fie ascultate. Un proiect important ar fi crearea unui hub de mentorat pentru tineri. Mi se pare important. Mai ales când vine vorba de carieră și urmarea unui drum în viață, cum este alegerea facultății. Ar trebui să se țină în fiecare liceu măcar o oră în care să vorbim un pic despre aceste lucruri” a spus Radovici Daria, elevă de liceu, membră a Consiliului Local al Tinerilor Sector 3.

Responsabilitate și educație

O astfel de inițiativă este extrem de importantă la nivelul sistemului de învățământ românesc. Dar, Primăria Sectorului 3 este pionieră din punct de vedere al proiectelor care le oferă tinerilor putere de decizie.

Anumite lucruri se văd diferit prin ochii unui copil. Sursă foto: Arhivă

„Ar trebui să abordăm astfel de proiecte nu numai la nivel de Sector 3, ci în toate. Cred că îi responsabilizăm, în primul rând, pe tineri. Noi autoritățile, mai avem ceva de învățat. Ei la rândul lor, pot înțelege mai bine acest demers, ce înseamnă autorități locale, ce se întâmplă, cu ce se ocupă. Chiar este o lecție pentru mine personal, dar la fel de bine este și pentru domnul primar. Pentru că anumite lucruri se văd diferit prin ochii unui copil și consider că într-adevăr avem ce să învățăm de la ei” a explicat viceprimarul Sectorului 3.

Tinerii sunt viitorul, iar dacă acestora li se oferă ocazia de a avea o voce, prin proiecte precum cele demarate de Primăria Sectorului 3, viitorul începe să arate din ce în ce mai bine.