În cadrul declarației de presă care a avut loc luni la Palartul Victoria, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că a fost analizată evoluția din ultima lună cât și evoluția la nivel european a pandemiei de coronavirus. Printre altele, ministrul Sănătății a anunțat noi restricții în România.

Ce a declarat Nelu Tătaru

Ministrul a precizat azi că au fost luate mai multe decizii pentru ca pandemia de coronavirus să fie ținută sub control și pentru ca numărul de cazuri pozitive să nu mai crească de la o zi la alta.

”În urma ședinței au fost luate o serie de decizii care includ, dincolo de urmărirea și evaluarea respectării regulilor, și aici mă repet, sunt aceleași pe care l-am impus la începutul pandemiei, odată cu relaxările sau odată cu evoluția.

Țin să menționez că în toată această perioadă și evoluția dar și analiza au arătat că unii dintre noi nu au realizat că portul unei măști poate să ne aducă într-o stare de liniște și nu în fața unei măști al unui aparat de respirat.

Cred că acele reguli care se impun sau s-au impus în a fi respectate, în a limita transmiterea în comunitate și a numărului de îmbolnăviri trebuie să revină în actualitate.

Evoluția la nivel european și la nivel național ne arată că suntem pe un trend ascendent, într-un context al unei luni septembrie grevată de reveniri la o posibilă normalitate, revenirea din concedii, redeschiderea restaurantelor, redeschiderea teatrelor și cinematografelor, începerea școlii, campania electorală și alegerile locale.

Evaluarea INSP a arătat că în această perioadă am avut o creștere a numărului de localități cu un indice peste 3 cumulat la 14 zile raportat la mia de locuitori, precum și a celor care au trecut într-un scenariu galben între 1 și 3. ”, a declarat luni seara Nelu Tătaru.

Măsuri pentru străinii care vin în România

Ministrul a mai precizat, de la Palatul Victoria, că străinii care vin din țările cu un indice mai mare decât al țării noastre trebuie să respecte anumite măsuri.

”S-au făcut evaluări la tot ce înseamnă activități relaxate sau cu revenire la normal. S-au făcut evaluări și actualizări ale listelor țărilor care au un indice ridicat. Ca urmare, s-au luat anumite decizii pentru cetățenii care vin din aceste țări cu un indice mai ridicat decât al României , se impun o serie de reguli.

Pentru cei care vin să stea pentru 3 zile în România este necesar un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Pentru cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă se impune carantinarea pentru 14 zile. În cea de-a 8-a zi, aceștia vor efectua la cerere un test. Dacă acesta este negativ și persoana este asimptomatică poate ieși din carantină în cea de-a 10-a zi.

Ceilalți rămân în continuare în carantină. ”, a mai spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu.

VEZI AICI DOCUMENTUL 

Anexa Hotarare CNSVEZI AICI DECIZIILE