Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu:

În ședința de astăzi am aprobat o OUG pe care am anunțat-o de ceva vreme, era blocată în avizare. Vom da posibilitatea UAT-urilor să se împrumute de la Trezoreria Statului. Dobânzi de 1%-1,5% în funcție de perioadă, trei sau cinci ani. Veți vedea detaliile.

Am anunțat că dăm sprijin financiar pentru unitățile de învățământ afectate de inundații, din Alba și Cluj. 1,5 milioane de lei de la bugetul de stat pentru investițiile necesare în aceste 12 unități.

Nu în ultimul rând, e aici și domnul Arafat, am aprobat măsurile de relaxare de la 1 august. Nu se relaxează foarte mult, dar aș menționa activitățile cultural-artistice, organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 75 de mii de persoane, în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2. Participanții trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau testați.

Baruri, cluburi, discoteci, la capacitatea maximă până la ora 2.00, tot dacă incidența este de până la 2 la mie. Așa era și până acum, nu se schimbă nimic.

Despre ratarea țintelor de vaccinare: Acestea au fost ținte care nu au fost create din neant. Au venit din discuții cu specialiști. Guvernul a făcut foarte bine în a crea condițiile pentru a avea vaccinați. Am creat spațiu de vaccinare. Aici vaccinarea nu este obligatorie. Ce ține de Guvern, de a crea condiții, am făcut. Până la urmă campania e susținută doar de guvern. Aș vrea să văd de la cei care critică și susținere pentru campania de vaccinare. Și de la societatea civilă. Cred foarte mult în mesajele care vin din societatea civilă, sectorul privat. De criticat e foarte ușor.

Despre creșterea economică și investiții: Veți vedea că va crește. Pe de o parte, dacă mă uit la anul trecut și ultimii 10 ani, da, investițiile sunt la un nivel record. Dacă mă uit la execuție, da, se putea mai bine, mai mult. Trebuie făcut mai mult la unele ministere. Avem un an record de investiții, vom atinge rezultatul la final de an, trebuie doar accelerat.

Despre stimulente pentru vaccinare: Când vor avea o formă finală și un buget pot fi aprobate. În alte țări s-au folosit astfel de măsuri, dar nu foarte mult. Nu e o practică care a demonstrat creșterea semnificativă a vaccinării. Dacă specialiștii susțin că va ajuta vom lua această măsură.

Ce scrie în decizia CNSU

Reamintim faptul că CNSU a adoptat o hotărâre privind relaxarea măsurilor antiepidemice de la 1 august. Totuși, pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie adoptate prin act normativ de Guvern. Astfel, de la 1 august crește la 2.500 numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, artistice și de divertisment în aer liber.

În cazul în care toate persoanele sunt vaccinate și incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, artistice și de divertisment urcă la 75 de mii, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, iar incidența cazurilor în ultimele 14 zile, în localitatea în care se desfășoară evenimentul, este sub 2 la mia de locuitori.

În funcție de incidența din ultimele 14 zile din localitatea respectivă, la evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) vor putea participa între 150 și 200 de persoane, în spații deschise, și 100 și 150 în spații închise.

În baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri vor putea merge doar persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.