Ministrul liberal al Mediului, Costel Alexe, şi primarul general al Capitalei, social-democrata Gabriela Firea, se află de câteva zile în conflict pe tema poluării din Bucureşti. Totul a pornit de la datele Rețelei independente de monitorizare a calității aerului, care arătau că sâmbătă noapte s-au înregistrat depășiri de aproape 700% pentru poluarea cu praf.

Acum, noi informaţii ies la iveală în acest caz. Sora primarului general al Capitalei, Angelica Cobzaru, este directorul de cabinet al Gabrielei Dorojan, comisarul general al Gărzii de Mediu, iar gurile rele ar putea spune că acesta este motivul pentru care instituţia nu a aplicat până acum nicio amendă Primăriei Capitalei pentru problemele legate de mediu, scrie hotnews.ro.

De la APM Ilfov la Garda Naţională de Mediu

Înainte de a ajunge în funcţiile actuale, atât Gabriela Dorojan, cât şi Angelica Cobzaru, lucrau la Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov. Dorojan ocupa funcţia de director executiv, iar sora Gabriela Firea era consilier principal. În martie 2018, cele două au avansat pe cele două posturi de la Garda de Mediu.

În urma unei discuţii avute joi, 9 ianuarie, cu ministrul Mediului, Gabriela Dorojan şi-a înaintat demisia din funcţia de comisar general al Gărzii de Mediu. Automat şi Angelica Cobzaru va rămâne fără slujbă, însă potrivit legii, s-ar putea întoarce pe funcţia deţinută la APM Ilfov.

Din declaraţiile de avere şi interese depuse de-a lungul timpului, se poate observa că Angelica Cobzaru a lucrat pe postul de consilier principal la Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov între anii 2014 şi 2018, iar în 2013 a fost consilier juridic la Primăria Voluntari, condusă de soţul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

Decizia luată de ministrul Mediului privind şefa Gărzii de Mediu

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat, joi, pe pagina personală de Facebook, că va transmite Guvernului propunerea de încetare a calităţii de comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu a Gabrielei Dorojan.

„În urma discuţiilor avute în ultima perioadă cu doamna comisar general, Gabriela Dorojan, am convenit de comun acord că este oportună încetarea calităţii de comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, propunere ce va fi avansată către Guvernul României”, a scris Costel Alexe.

“Am solicitat în această dimineaţă Comisariatului Naţional al Gărzii de Mediu să îmi pună la dispoziţie planul de acţiuni de monitorizare şi control pe care Garda Naţională de Mediu le-a dispus în perioada 2014-2019 pentru trei aglomerări urbane – Braşov, Bucureşti şi Iaşi, precum şi raportul detaliat privind gradul de implementare al măsurilor prevăzute în cele trei planuri de calitate a aerului.

Vreau să îi asigur pe toţi românii, indiferent de judeţul în care locuiesc, că atât timp cât voi fi în funcţia de ministrul al Mediului, Apelor şi Pădurilor, vor avea în mine un aliat şi îmi voi desfăşura activitatea cu bună credinţă, în interes public, transparent şi fără jumătăţi de măsură! Reducerea poluării, îmbunătăţirea calităţii aerului şi creşterea calităţii vieţii rămân obiective fundamentele ale acestui mandat!”, a mai precizat ministrul Mediului.