Exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârşitul lunii a fost de 1,6 miliarde, cu 0,5% sub nivelul atins în luna precedentă. 

'Urmărind evoluţia activelor nete unitare în luna raportată, se observă că cele cinci SIF au înregistrat evoluţii preponderent negative, fiind consemnate scăderi de 2,35% la SIF Banat-Crişana, 1,18% la SIF Transilvania, 0,46% la SIF Oltenia şi creşteri de 2,58% la SIF Muntenia, respectiv 0,88% la SIF Moldova. Evoluţia activelor nete de la începutul anului a fost mixtă, cu scăderi de 22,1% pentru SIF Transilvania, 6,4% pentru SIF Oltenia şi creşteri de 9,6% la SIF Banat-Crişana, 8,7% la SIF Muntenia, respectiv 5,4% la SIF Moldova', se arată în document. 

Potrivit acestuia, evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost mixtă, cu scăderi de 1,9% la SIF Muntenia şi 0,6% la SIF Transilvania, o staţionare în cazul SIF Moldova şi creşteri de 1,9% la SIF Banat-Crişana, respectiv 5,5% la SIF Oltenia. Discount-ul la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF se situează între 39,7% pentru SIF Transilvania şi 57,6% pentru SIF Muntenia. 

'Analizând structural activele în luna raportată, observăm că, pe total SIF, investiţiile pe termen scurt s-au apreciat uşor, cu 0,5% faţă de luna octombrie, ajungând la circa 4,95 miliarde lei. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a crescut la 67,2% în luna noiembrie (66,7% în luna precedentă). Acţiunile cotate, care erau pe ansamblul portofoliilor SIF la finele lunii octombrie în valoare de 5,1 miliarde lei, au scăzut cu 1,4%, până la 5 miliarde lei la sfârşit de noiembrie. Ponderea acestora în total active SIF în luna raportată a fost de 68,1%, în scădere faţă de luna precedentă (pondere de 68,9%)', menţionează sursa citată. 

Conform AAF, acţiunile necotate pe total SIF, care aveau la sfârşit de octombrie valoarea de 1,2 miliarde lei, au rămas la aproximativ acelaşi nivel, având o pondere de 16,2%, în creştere faţă de 16,1% în luna precedentă. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 591 milioane lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 78,3 milioane de lei. 

În luna noiembrie nivelul de capitalizare înregistrat pe total SIF a fost de 3,63 miliarde lei, în creştere cu 1,4% faţă de nivelul lunii octombrie. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de aproximativ 0,8 miliarde, cu 1,2% mai mare decât nivelul lunii precedente. Agerpres

Te-ar putea interesa și: