Nicușor Dan a primit sau nu finanțare din Rusia?

Nicușor Dan a fost finanțat în campania sa electorală de firme din Rusia? Primarul general al Capitalei a comentat acuzațiile apărute în presă.

Recent, Newsweek România a dezvăluit că Nicușor Dan îşi face reclamă exclusiv la firma de panotaj outdoor controlată de omul de afaceri pro-rus Matei Păun.

Ȋn schimb, edilul spune că nu există nicio legătură între finanțarea campaniei sale și firme rusești. Mai mult, el explică faptul că a primit finanțări de la cetățeni români, exact așa cum stabilește legea, în campaniile desfășurate în 2012, 2016 și 2020.

„Nu există absolut nicio legătură. Şi în 2012, şi în 2016, şi în 2020, am avut finanţări de la români, că aşa spune legea, şi oameni care au donat pur şi simplu, asta e singura sursă de finanţare”, a precizat Nicușor Dan, invitat în emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV.

Ce legătură are cu Matei Păun?

Nicușor Dan, Primaria Bucuresti, primarul general al Capitalei
Primarul general al Capitalei / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Nicușor Dan a fost întrebat exact și despre relația pe care o are cu Matei Păun. El a admis că acesta i-a fost șef de campanie, însă numai în anul 2016.

„A fost şeful de campanie în 2016. Nu mai este şeful de campanie.

În 2020 a fost o campanie pentru că avem susţinerea partidelor, a fost o firmă mare cu care am lucrat şi a fost plătită de PNL”, a explicat primarul.

Ȋnsă acum, în campania electorală din 2024, firma lui Matei Păun nu este implicată în niciun fel în campania sa, afirmă primarul general.

Ȋn schimb, cei doi mai vorbesc din când în când la telefon și mai primește sfaturi de la omul de afaceri, admite edilul general al Capitalei.

„Mai dă nişte sfaturi, mai vorbim la telefon. (…) Suntem în acelaşi cerc de prieteni şi între campanii nu ştiu dacă ne vedem de trei ori în patru ani. Ne mai întâlnim la Balcic, la Krapeţ mai degrabă”, a explicat primarul.

El a fost pus să aleagă și între Vama Veche și Krapeţ, un sat din Bulgaria, aflat pe malul Mării Negre.

„Da, anul ăsta am fost la Constanţa pentru că am fost nu ştiu, 10 zile, 12 zile şi am venit de trei ori înapoi la Bucureşti.

Atunci am ales ceva ca să fie mai aproape cu maşina de Bucureşti”, a fost răspunsul oferit de edil.