Rusia amenință cu arme nucleare

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a emis un avertisment, declarând că Rusia va reacționa în cazul în care Ucraina va utiliza arme furnizate de Marea Britanie împotriva teritoriului rus. Declarația survine în urma permisiunii acordate de ministrul britanic de Externe, David Cameron, care a autorizat folosirea armamentului britanic de către Ucraina împotriva unor ținte în Rusia.

Zaharova a acuzat Occidentul că desfășoară un conflict subteran împotriva Rusiei prin intermediul ucrainenilor.

„Aici vedem o tendinţă foarte periculoasă de escaladare a tensiunii în declaraţiile oficiale. Acesta este un motiv de îngrijorare pentru noi. Este pentru prima dată când un politician occidental recunoaşte cu atâta francheţe ceea ce de mult timp este un secret binecunoscut pentru majoritatea ţărilor lumii: că Occidentul duce un război ascuns împotriva Rusiei prin mâinile ucrainenilor”, a comentat ea.

Rusia va răspunde

Maria Zaharova a adăugat că Rusia va lua măsuri de răspuns în cazul în care Ucraina va lansa atacuri asupra teritoriului rusesc, folosind arme de proveniență britanică.

„Cât de iresponsabil şi de insensibil trebuie să fii pentru a nu-ţi da seama la ce duc astfel de declaraţii, mai ales în ceea ce priveşte ţările cu arme nucleare?”, a mai spus Zaharova în cadrul unui briefing de presă.

„Noi răspundem întotdeauna, dar cum poţi să nu te gândeşti la sentimentele supuşilor britanici şi ale cetăţenilor UE?”, s-a întrebat ea indignată. Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris comentariile lui Cameron ca fiind periculoase.

„Aceasta este o escaladare directă a tensiunii în jurul conflictului ucrainean, care ar putea reprezenta un potenţial pericol pentru securitatea europeană, pentru întreaga arhitectură de securitate europeană”, a ameninţat el.

Comentariile lui Cameron plasează Marea Britanie într-o poziție mai fermă față de Rusia – cel puțin public – decât Statele Unite, care stipulează că orice armament furnizat Ucrainei ar trebui să fie utilizat exclusiv în interiorul granițelor internaționale recunoscute ale Ucrainei și nu împotriva unor ținte din Rusia. Ucraina afirmă că utilizează propriile drone și alte arme pentru a ataca ținte din Rusia, cum ar fi rafinăriile de petrol sau infrastructura feroviară.

Emmanuel Macron vrea armată europeană care să dețină și arme nucleare

Președintele francez Emmanuel Macron a exprimat deschiderea de a iniția o dezbatere cu privire la o apărare europeană extinsă, care să includă și arsenalul nuclear, într-un interviu acordat tinerilor europeni și publicat sâmbătă seara de către publicațiile din cadrul grupului Ebra, conform AFP.

„Sprijin deschiderea acestei dezbateri, care ar trebui să abordeze subiectul apărării antirachetă, capacităților de lovitură de la distanță și posibilitatea utilizării armelor nucleare de către statele care le dețin sau care găzduiesc arsenalul nuclear american pe teritoriul lor”, a declarat președintele francez.

„Haideți să aducem totul pe masă și să evaluăm ce ne protejează cu adevărat credibil”, a adăugat el.

Macron a subliniat că Franța va păstra identitatea și specificul său, dar este dispusă să contribuie mai mult la apărarea teritoriului european.

Emmanuel Macron
SURSA FOTO: Dreamstime

După Brexit și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Franța rămâne singura țară membră a UE cu capacități nucleare de descurajare.

Într-un discurs despre viitorul Europei ținut joi la Sorbona, președintele francez a pledat pentru o „Europă puternică” și formarea unei Europe a apărării credibile, alături de NATO, pentru a face față amenințării reprezentate de Rusia, care a devenit din ce în ce mai agresivă după invazia din Ucraina din februarie 2022. Construirea unei Europe a apărării a fost de mult timp un obiectiv al Franței, dar a întâmpinat adesea reticențe din partea partenerilor săi, care consideră că umbrela oferită de NATO este mai sigură.

Cu toate acestea, invazia Ucrainei și incertitudinile legate de politicile viitoare ale administrației de la Casa Albă, în contextul posibilei reveniri a lui Donald Trump, au reînviat discuțiile cu privire la necesitatea unei autonomii în domeniul apărării europene.