Nicușor Dan propune suspendarea a 5 P.U.Z.-uri de sector. Punctele care vizează aceste aspecte se regăsesc pe ordinea de zi a Consiliului General. Potrivit unor surse citate de Gândul, inițiativa primarului nu ar fi în regulă.

”Nicușor Dan nu a trecut proiectele, cum era firesc, prin comisiile de urbanism. În astfel de condiții, totul este ilegal și, mai mult, o adevărată demență. Sunt zeci de mii de certificate de urbanism și autorizații de construcție emise. Oamenii au investit bani, au achitat – pentru a obține autorizațiile – taxe de milioane de euro primăriilor, iar acum se vor trezi cu toate actele suspendate. Așa ceva este nemaivăzut, iar urmarea va fi o blocare a Capitalei”, avertizează sursa citată.

Ștefan Dumitrașcu – fostul arhitect-șef al Capitalei a apreciat, conform sursei, că toate aceste proiecte de suspendare a P.U.Z.-urilor de sector pe care le inițiază Nicușor Dan sunt ”absolut aberante”. Ele ar reprezenta ”un sabotaj la adresa Capitalei”.

” Reglementările pe care le prevăd aceste P.U.Z.-uri sunt unele ferme, nu sunt perfecte, dar – față de o documentație care a fost întocmită acum mai bine de 21 de ani și în condițiile dezvoltării actuale a Capitalei – sunt o chestiune fără de care nu se poate imagina vreo dezvoltare sau vreo devenire a teritoriului bucureștean. Și asta nu numai în ceea ce privește construcțiile, dar și în ceea ce privește infrastructura, atât edilitară, cât și stradală, ținând cont, evident, de spațiul verde, de reducerea poluării, de încadrarea în toate reglementările impuse de Uniunea Europeană astăzi, pe bună dreptate”, spune arhitectul Ștefan Dumitrașcu.

Fost arhitect-șef al Capitalei atacă demersul lui Nicușor Dan

”Proiectele de hotărâre de suspendare – pentru 2 ani de zile – a unor reglementări în baza cărora deja se lucrează pe întreg teritoriul Municipiului București mi se par absolut aberante și reprezintă un sabotaj la adresa Capitalei. Nu putem să radem cu rindeaua reglementări care au fost aprobate legal, în plenul Consiliului General” Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei

Mai mult, pentru ca totul să fie și mai grav, Ștefan Dumitrașcu spune că Primarul General al Capitalei le-a transmis arhitecților de la Universitatea de Arhitectură că documentația P.U.G a Capitalei ”nu va primi finanțare anul acesta”.

”În baza acestor reglementări s-au emis autorizații, atât pentru parcuri, spații verzi, stații de metrou sau clădiri de utilitate publică/privată. Nu le putem desființa doar pentru că avem altă concepție de urbanism. De fapt, nici nu știu despre ce altă concepție de urbanism este vorba, pentru că aceste prevederi, înlăturate, nu sunt înlocuite cu absolut nimic. Sunt proiecte plătite, proiectarea a fost plătită de către primăriile de sector – cele care au comandat proiectele respective -, au fost emise sute și mii de autorizații în temeiul lor, ele fiind documentații legale.”