O nouă lovitură pentru Nicolas Sarkozy! A fost găsit vinovat de finanţarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012

Tribunalul din Franța a considerat că Nicolas Sarkozy, şef al statului între 2007 şi 2012, a beneficiat de pe urma unui sistem dublu de contabilitate creat pentru a putea eluda limitele de cheltuieli de campanie impuse de legea franceză, conform informațiilor transmise de efe.com

Această nouă decizie a justiţiei are loc la şapte luni după ce fostul președinte, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare, dintre care doi cu executare şi unul de arest la domiciliu, pentru corupţie şi trafic de influenţă, amintește sursa menționată.

Ce pedeapsă va primi fostul preşedinte?

În acest context, urmează ca tribunalul să decidă ce pedeapsă va primi fostul preşedinte, notează Reuters. Procurorii cer un an de închisoare, din care jumătate cu suspendare.

Totuşi, este puţin probabil ca Nicolas Sarkozy să ajungă la închisoare în viitorul apropiat, deoarece este foarte probabil ca acesta să facă recurs.

Ce spun procurorii?

În acest context, procurorii au susținut că Sarkozy știa cu mai multe săptămâni înainte de scrutin că cheltuielile sale pentru campanie se apropie de limita maximă admisă. Aceștia l-au acuzat că a ignorat două mesaje de la contabilii săi, care îl avertizau cu privire la această problemă.

De asemenea, procurorii au mai spus că oamenii implicați în campanie au folosit un sistem de chitanțe false, pentru a ascunde cheltuielile. Unii dintre oamenii acuzați, în acest dosar – cunoscut sub numele de afacerea Bygmalion, au admis deja faptele comise.

Sarkozy nu a fost acuzat de implicare în acest sistem, dar procurorii au subliniat că el era singura persoană responsabilă pentru campanie și că a ales să depășească limita cheltuielilor, inclusiv prin organizarea unor mitinguri.

Sursă foto: Dreamstime