Fostul preşedinte al Băncii Comerciale Române (BCR) Nicolae Dănilă va fi numit în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) la propunerea PSD, care şi-a completat astfel cele trei locuri alocate potrivit algortimului convenit, au declarat pentru Mediafax surse parlamentare.

Anterior, PSD a stabilit cã actualul prim-viceguvernator al băncii centrale, Florin Georgescu, şi Marin Dinu, decanul Facultăţii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice vor face parte din Consiliul de Administraţie al BNR.În vârstă de 58 de ani, Nicolae Dănilă a absolvit în anul 1974 cursurile Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE, iar în anul 1983 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în economie, în specializarea relaţii financiar-bancare internaţionale, la aceeaşi universitate. Dănilă şi-a început cariera în 1976 la filiala The Chase Manhattan Bank (fostă Manufacturers Hanover Trust Co) de la Bucureşti unde a lucrat până la finele anilor ’90, avansând până în poziţia de vicepreşedinte al sucursalei.

A mai lucrat cu Isărescu

Ulterior, Dănilă a fost consilier al guvernatorului Mugur Isărescu. El a fost numit în 1999 administrator special al Bancorex, iar după fuziunea instituţiei cu Banca Comercială Română (BCR) l-a înlocuit pe Ion Ghica de în poziţia de preşedinte al băncii din urmă.Dănilă a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al BCR în toamna anului 2007, la un an după preluarea efectivă a băncii de către grupul austriac Erste Bank.

Negocierile dintre reprezentanţii partidelor parlamentare pe componenţa consiliului de administraţie al BNR s-au sistat, miercuri, din cauza neînţelegerilor dintre liberali şi democrat-liberali pe posturile de viceguvernator, discuţiile urmând să fie reluate joi.Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au decis, luni, în şedinţa Birourilor Permanente, să acorde Comisiilor de buget un termen de 10 zile în care să stabilească nominalizările pentru CA al BNR din partea partidelor, să facă audierile necesare şi să întocmească un raport.

Isărescu şi Georgescu, neschimbaţi

Reprezentanţii partidelor au convenit asupra faptului că Mugur Isărescu va fi reconfirmat pentru poziţia de guvernator, iar Florin Georgescu va fi propus din nou, la nominalizarea PSD, pentru postul de prim-viceguvernator. Surse parlamentare au declarat pentru MEDIAFAX că PDL i-ar putea nominaliza pe Lucian Croitoru, Cristian Popa (actual viceguvernator) şi Virgiliu Stoenescu, iar UDMR o va menţine pe Agnes Nagy. În cazul PNL, nominalizarea nu a fost definitivată, însă un nume vehiculat este cel al lui Daniel Dăianu.

SURSA: Mediafax