Ciucă subliniază importanța susținerii interne și a candidaturilor separate pentru prezidențiale

Nicolae Ciucă a menționat că înainte de a lua o astfel de decizie publică pentru prezidențiale trebuie să aibă certitudinea că partidul îl susține, incluzând conducerea executivă, liderii de filială și activul de partid.

„Eu, personal, mizez că, înainte de a face publică o astfel de decizie, trebuie să am convingerea că partidul este cel care vine să susţină – conducerea executivă, liderii de filială şi activul de partid”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a exprimat în vorbire indirectă că consideră necesar ca fiecare dintre cele două partide să prezinte propriul candidat la funcția de președinte, având în vedere importanța acestei funcții în statul român și nivelul de încredere acordat de cetățenii români.

El a subliniat că, în ciuda discuțiilor despre o coaliție și beneficiile unei guvernări stabile, există segmente importante de votanți din ambele tabere care nu ar susține un candidat comun.

Ciucă a menționat că lista comună a PNL și PSD a atins obiectivul de a obține peste 50% din voturi, însă în analiza rezultatelor separate ale PNL și PSD se observă că acestea nu sunt în echilibru.

Acesta a concluzionat că este important ca fiecare partid să-și urmeze propriul drum, luând în considerare această lecție învățată din experiența alegerilor recente.

Nicolae Ciuca, PNL
SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciuca

„Cred că, în momentul de faţă, este nevoie ca fiecare dintre cele două partide să vină cu propriul candidat, pentru că vorbim despre cea mai reprezentativă funcţie în statul român, vorbim despre persoana care primeşte cel mai mare vot de încredere din partea cetăţenilor români şi există, totuşi, oricât de mult am vrea noi să vorbim despre această coaliţie şi beneficiile unei guvernări stabile, există hardcore-ul votanţilor, şi de o parte şi de cealaltă, care cu certitudine nu se vor duce să voteze un candidat comun (…)

Dacă ne uităm la cifre, vedem că lista comună, din punctul meu de vedere, a îndeplinit obiectivul pe care noi ni l-am propus, adică să câştigăm jumătate plus unu din mandate. Am câştigat peste 50%, deci este foarte clar că în momentul de faţă, politic, ne-am îndeplinit obiectivul cu lista comună.

Dar, dacă ne ducem pe scorurile obţinute de PNL şi PSD, vedem că ele nu mai sunt în acelaşi echilibru. Separat, pentru cele două partide, suma procentelor este mult mai mare decât cel obţinut pe lista comună. Ca atare, este absolut de luat în seamă, ca o lecţie învăţată, că este bine ca fiecare dintre cele două partide să aibă drumul său”, a spus Ciucă.

Nicolae Ciucă dezvăluie viziunea sa pentru România

Nicolae Ciucă a afirmat în vorbire indirectă că consideră normal ca Marcel Ciolacu, președintele PSD, să candideze, având în vedere poziția sa de lider de partid și de premier în funcție. El a adăugat că își exprimă o abordare personală în acest sens.

Referitor la construcția politică de dreapta, Ciucă a recunoscut că ar prefera acest lucru, dar rezultatul electoral al Alianței Dreapta Unită (ADU) nu asigură o majoritate parlamentară solidă.

Ciucă a subliniat că politicienii trebuie să manifeste autocontrol, moderație și modestie, subliniind că rezultatele alegerilor recente au reflectat o taxare a lipsei de modestie. El a adăugat că este important să fie modești, să interacționeze cu cetățenii și să înțeleagă problemele acestora.

„Dacă mergem prin similitudine, eu cred că este normal să candideze. Este preşedinte de partid, este premier în funcţie (…) Eu cred că da. Nu sunt sigur. Îmi exprim o abordare, o modalitate, de a vedea lucrurile. (…)

Trebuie să ne uităm la cifre şi vedem care este scorul final. Putem cu acest scor final să facem o majoritate consistentă? Nu putem. Deci nu există în momentul de faţă perspectiva unei majorităţi. Perspectiva de majoritate şi de asigurare a stabilităţii ţării a fost pe această formulă (alianţa cu PSD, n.r.). Dacă mâine am avea un scor care să ne confere o majoritate, sigur că ar fi de preferat să avem un construct politic pe dreapta (…)

Politicienii trebuie să aibă o mare capacitate de autocontrol, moderaţie şi modestie, pentru că ceea ce s-a întâmplat în alegerile de acum, oamenii au taxat şi lipsa de modestie. E bine să fim modeşti, să vorbim cu oamenii, să aflăm care sunt problemele”, a subliniat Ciucă.