La reuniunea președinților de Parlamente din statele membre ale Adunării Parlamentare a NATO, desfășurată la Washington, Nicolae Ciucă a susținut un discurs în care a subliniat implicarea activă a României în menținerea păcii de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Nicoale Ciucă a arătat că România, ca membră a NATO din 2004, și-a demonstrat devotamentul constant față de obiectivele Alianței.

România, poziție de vârf în ceea ce privește apărarea

Nicolae Ciucă a spus că poziționarea strategică a țării pe flancul estic al NATO o plasează într-o poziție de vârf în ceea ce privește apărarea și descurajarea.

Conform liderului PNL, România a respectat și chiar depășit în mod consecvent angajamentele privind cheltuielile de apărare. El a menționat că țara noastră a îmbunătățit capacitățile militare și a contribuit activ la misiunile și operațiunile NATO la nivel global.

Ciucă subliniază angajamentul față de obiectivele NATO

„România, membră a NATO din 2004, și-a demonstrat continuu devotamentul față de obiectivele Alianței. Locația noastră strategică pe flancul estic al NATO ne plasează în fruntea apărării și a descurajării. România și-a îndeplinit și și-a depășit în mod constant angajamentele privind cheltuielile de apărare, îmbunătățind capacitățile noastre militare și contribuind la misiunile și operațiunile NATO la nivel mondial”, a spus președintele Senatului.

În fața altor lideri parlamentari, președintele Senatului a subliniat necesitatea intensificării dialogului politic. El a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova și Georgia, partenerii estici ai alianței NATO.

Ciucă a avut și un mesaj în contextul aniversării a 75 de ani de la înființarea NATO. El a arătat că cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, liderii parlamentelor din statele membre, inclusiv Ucraina, s-au întâlnit pentru a discuta despre prioritățile cheie ale Alianței. Acest lucru, a subliniat liderul PNL, se petrece în lumina amenințării reprezentate de agresiunea rusă care afectează întreaga lume.

Bărbații și femeile din România sunt activ implicați în menținerea păcii

Nicolae Ciucă a subliniat că bărbații și femeile din România sunt activ implicați în menținerea păcii de la Marea Baltică la Marea Neagră, reflectând angajamentul ferm al țării față de securitatea regională și globală.

„Angajamentul nostru faţă de viitorul NATO este de neclintit şi suntem pregătiţi să contribuim la deciziile strategice care vor contura următorii 75 de ani ai Alianţei noastre”, a arătat Ciucă.

Forţa NATO constă în unitatea noastră şi în valorile noastre comune

În discursul său, el a subliniat că summit-ul oferă o oportunitate unică pentru abordarea provocărilor urgente cu care se confruntă NATO. Conflictul în desfășurare din Ucraina subliniază, în opinia sa, importanța răspunsului colectiv la agresiune. Totodată, indică necesitatea sprijinirii partenerilor în menținerea suveranității și integrității lor teritoriale. Nicolae Ciucă a condamnat, de asemenea, atacul rusesc asupra unui spital ucrainean.

El a menţionat că ”forţa NATO constă în unitatea noastră şi în valorile noastre comune”.

”Pe măsură ce comemorăm această etapă importantă, haideţi să ne reînnoim angajamentul faţă de pace, securitate şi democraţie. Împreună, ne vom asigura că NATO rămâne o forţă puternică pentru bine într-o lume tot mai complexă”, a spus preşedintele Senatului în final.