Joi a avut loc prima reuniune a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În cadrul evenimentului, Nicolae Ciucă le-a solicitat tuturor colegilor implicare, determinare şi responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor din acest program.

”Am efectuat o primă analiză legată de stadiul măsurilor iniţiate în acte sens, măsuri care vizează pregătirea reformelor asumate şi aşteptate de către cetăţenii ţării noastre. Am solicitat tuturor colegilor implicare, determinare şi responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor din acest program”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Totodată, premierul Ciucă a subliniat faptul că un aspect foarte important este coordonarea proiectelor care se pot desfăşura cu cele de care putem beneficia prin programul multianual 2021-2027. În același timp, în cadrul discuțiilor, premierul a anunţat că în cursul zilei de vineri, într-o vizită importantă, va veni preşedintele OECD, după deschiderea negocierilor de aderare pentru ţara noastră la această organizaţie.

O radiografie a României

Ciucă a menționat că urmează lansarea Studiului economic pentru România, un document care reprezintă practic o radiografie a realității sociale și economice a țării.

”Aderarea la OECD reprezintă pentru ţara noastră un obiectiv important, l-aş numi un obiectiv strategic după adecarea la NATO şi UE, pentru că reprezintă pentru noi o etapă de reforme şi beneficii pentru cetăţenii şi pentru alinierea societăţii la modelul democraţiilor consolidate.

Împreună cu secretarul general al OECD vom lansa Studiul economic pentru România, un document care reprezintă o radiografie a realităţii sociale şi economice a ţării noastre şi oferă o serie de soluţii menite să genereze dezvoltare şi bunăstare, pe baze sustenabile şi incluzive”, a mai spus prim-ministrul.

Referitor la restul discuțiilor purtate, conform unui comunicat de presă transmis de Guvern joi, printre altele, ”oficialii Guvernului au discutat despre stadiul măsurilor iniţiate de statul român cu privire la reformele din cadrul PNRR şi au stabilit continuarea eforturilor pentru asigurarea unei bune implementări a acestui amplu program”.

Trebuie menționat faptul că, în cadrul reuniunii de joi, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Nicolae Ciucă, ordin pentru ce implicați

În acest sens, premierul Ciucă a subliniat necesitatea accelerării demersurilor şi a solicitat membrilor comitetului implicare şi determinare pentru ca România să beneficieze la maximul de aceste fonduri.

Totodată, el a prezentat și prioritățile în 2022, astfel încât jaloanele și țintele asumate conform Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR să fie îndeplinite.

Potrivit premierului, acţiunile vor fi concentrate pe mai multe direcţii, cu termen de finalizare în primul trimestru: definitivarea cadrului legislativ care guvernează sistemul de management şi control al fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, definitivarea şi încheierea acordurilor de finanţare cu coordonatorii de reforme şi/sau investiţii şi definitivarea cadrului procedural la nivelul întregului sistem de management şi control, definitivarea operaţionalizării sistemului informatic al PNRR şi auditarea întregului sistem de management şi control pentru implementarea Planului.

”Având în vedere că neîndeplinirea unui jalon sau a unei ţinte în termenul stabilit, în conformitate cu prevederile Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR, duce la blocarea tranşelor de plată pentru întregul plan, solicit ferm coordonatorilor de reforme şi investiţii responsabilitate maximă pentru îndeplinirea cu prioritate a acestora”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.