Reducerea deficitului bugetar nu va putea fi realizată doar prin ajustarea cheltuielilor de personal, astfel încât o majorare a taxelor este aproape iminentă, susţine economistul-şef al ING, Nicolae Chidesciuc.

„Reducerea personalului bugetar nu va aduce economii substanţiale pentru că vor trebui plătite salarii compensatorii şi ajutor de şomaj. Astfel, majorarea taxelor nu va putea fi evitată”, a declarat Chidesciuc în cadrul conferinţei anuale a asociaţiei analiştilor financiari-bancari din România.

De asemenea, Chidesciuc susţine că fără ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu vor putea fi implementate politici credibile de ajustare fiscală. În ceea ce priveşte adoptarea monedei unice, Nicolae Chidesciuc susţine că actualul calendar nu este credibil.

„Nu există o dezbatere foarte puternică de adoptare a monedei unice. În acest context, credibilitatea adoptării euro la 1 ianuarie 2015 este scăzută. E greu de crezut că deficitul bugetar va scădea sub 3% din PIB”, a mai spus oficialul ING.