Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat luni, la finalul ședinței PNL că Guvernul a decis eliminarea unor pensii speciale, iar legea pensiilor va fi modificată. Turcan a mai spus că pensiile speciale ale magistraților nu vor fi eliminate.

Se taie pensiile

„Guvernul a decis eliminarea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și a magistraților care au deja o decizie a CCR. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem. Sunt aproape 9 mld de euro pe an care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale și dorim ca în paralel cu eliminarea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechitățile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivității. O țară întreagă așteaptă ca pensiile în România să fie calculate pe principiul contributivității și tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreția politicienilor să fie eliminat”, a spus Raluca Turcan după ședința PNL.

Reamintim că proiectul de lege prevedea ca pensiile speciale  să se impoziteze cu 30%, iar tot ce depășește 10.000 de lei să se impoziteze cu 50%. Proiectul a primit aviz favorabil în Comisia de Muncă din Camera Deputaților.

În urmă cu ceva timp PNL a promis alegătorilor că vor elimina pensiile speciale în primele 30 de zile de la preluarea mandatului. Se pare că, liberalii se țin totuși de cuvânt și fac ceea ce au promis.