„Nu o să cerem nicio anchetă. O să evaluăm epidemiologic fiecare caz în parte. Acest spital nu este un spital suport COVID-19 şi nici nu avea paturi pentru COVID. Doar avea izolatoare. Gândiţi-vă că fiecare spital primeşte în acest moment suspiciune de infecţie cu SARS-CoV-2. Până evaluăm fiecare caz, avem acele izolatoare, dar odată cu creşterea numărului de cazuri, şi ne referim la cazurile medii, severe, critice, grave, care au un necesar de internare sau pentru staţiile de Terapie Intensivă, noi, ca Guvern, trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de paturi.

Dar aceste paturi din spitalele de fază 3 sunt acele care vor corespunde circuitelor epidemiologice, tocmai pentru a izola celelalte circuite, în contextul în care nu vrem să avem nicio infecţie în spital”, a transmis Nelu Tătaru în cadrul unei conferinţe de presă.

Focarul din Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”

De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că acei copii care ajung în spitalele de specialitate vor merge către secţiile de boli infecţioase dacă sunt confirmaţi cu COVID-19.

„Noi avem spitale specializate la copii. După cum ştiţi, patologia la copii este între 6 şi 6,5%. Avem în acest moment acele izolatoare în spitalele de copii, dar odată confirmaţi, vor merge către secţiile de boli infecţioase şi terapiile de acolo”, a spus Tătaru.

Reprezentanţii DSP Iaşi au anunţat vineri un focar de COVID-19 la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”, unde 23 de cadre medicale au fost testate pozitiv. DSP a dispus izolarea la domiciliu a cazurilor confirmate şi dezinfecţia spaţiilor unităţii, precum şi reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul echipamentului de protecţie.

Inquam Photos / Liviu Chirica