Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, este de părere că în momentul de față, situația de la Timișoara este similară cu ce s-a întâmplat exact în urmă cu un an la Suceava, zona cea mai afectată din România de infecțiile cu coronavirus, la începutul pandemiei.

Totoată, el a subliniat faptul că deși a trecut mai bine de un an de la debutul pandemiei, românii nu învață deloc măsurile și nu le iau nici astăzi. Deputatul PNL a mai adăugat că există anumite criterii pentru care un oraș intră în carantină, iar toate acestea se referă la transmiterea în comunitate.

”Suntem la un an de pandemie, suntem în al treilea val și măsurile nu le învățăm nici astăzi și nu le luăm nici astăzi. Sunt niște măsuri care trebuie să meargă continuu, iar dacă discutăm de o carantină trebuie să ne gândim ce înseamnă carantina. Sunt niște criterii pentru a carantina un oraș. Sunt criterii care țin de transmiterea în comunitate, dacă avem persoane peste 65 de ani și cele cu risc care cresc ca infectare în ultima perioadă, dacă avem o creștere în ultimele 14 zile, în funcție de personalul medical din secțiile de ATI și boli infecțioase, a personalului din DSP, în funcție de locurile de la terapie intensivă, precum și alte criterii”, a spus Nelu Tătaru, la B1 Tv.

Fostul ministru a mai adăugat că dacă regulile nu sunt respectate  în interiorul orașului respectiv, carantina nu are niciun rost. Totodată, el insistă în continuare cu respectarea măsurilor impuse  de autorități pentru a pune capăt pandemiei.

”Degeaba carantinezi un oraș, dacă nu respecți niște reguli în interiorul acelui oraș. Cred că ar trebui să ne punem și întrebarea de ce am ajuns aici. Sunt trei luni de la valul doi, când poate mulți dintre noi credeam că am scăpat. Nu. Aceste trei luni cred că trebuiau folosite într-un alt fel. Nu știu dacă ar trebui să inventăm noi altceva, decât să aplicăm niște reguli”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre carantinarea Timișoarei

Deputatul PNL a mai vorbit și despre situația punctuală de la Timișoara acolo unde prelungirea carantinăriii municipiului și a localităților periurbane a picat la votul de la finalul săptămânii trecute, în ciuda creșteriii ratei de incidență a cazurilor, pentru ca apoi carantina să fie prelungită cu doar 72 de ore, printr-o decizie a șefului DSU, Raed Arafat.

Mai exact, Nelu Tătaru susține că este vorba despre o luptă ”sursă” întrep politicieni, iar sănătatea românilor este la mijloc, lucru care este complet greșit în opinia fostului ministru.

”Condiția în care încercăm să câștigăm politic, într-o luptă surdă, dacă mă întrebați pe mine, pe sănătatea românilor, și aici mă refer la Timișoara, cred că este cea mai mare greșeală. Aceeași atitudine am găsit-o la Suceava, în martie anul trecut, ceva ce n-ar trebui să se mai repete. Cred că respectarea unor reguli de carantină ar putea duce la ce am văzut anul trecut: la patru zile vedeam un platou, la șapte zile vedeam o scădere a transmiterii, iar în 14 zile putea evalua ridicarea carantinei. Aici vedem o creștere de la 6 la 8, dar nimeni nu știe ce reguli au fost respectate sau ce s-a întâmplat”, a mai spus Nelu Tătaru.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim