Deputatul PNL Nelu Tătaru, vine cu noi precizări legate de situația de la ATI, dar și despre cel de-al treilea val al pandemiei. Fostul ministru al Sănătății susține că  se discuta încă din debutul crizei sanitare globale despre extinderea pandemiei pe o perioadă de circa doi ani „și în general pe trei-patru valuri”.

Mai exact, Nelu Tătaru susține că este nevoie de o evaluare a fiecărei regiuni și de o dezvoltarea a unor paturi de rezervă la ATI. Această chestiune a mai fost discutată, potrivit fostului ministru și ar fi putut fi salvatoare având în vedere situația actuală în care ne aflăm.

„Încă de la începutul pandemiei vorbeam că evaluarea sau extinderea unei pandemii se face o perioadă de un an și jumătate-doi și în general pe trei-patru valuri. Noi am trăit noiembrie, acel maxim al valului doi, cu 6 noiembrie, 10.260 de cazuri și aproape 1.300 în Terapie Intensivă. Evaluarea pe care o făceam zilnic pe Terapie Intensivă, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ, ne dădea și acea măsură exactă a numărului de pacienți, a tipului de pacienți, câți erau intubați, câți erau pe CPAP sau câți erau pe surse alternative de oxigen.

În același timp, se evalua la nivel de fiecare regiune de dezvoltare o rezervă de paturi pe care o aveam pentru fiecare din aceste zone și unde puteam extinde. S-a discutat atunci și de terapia intermediară, acea terapie aflată în vecinătatea terapiei intensive, unde acele cazuri care ieșeau de pe ventilator sau de pe CPAP și unde puteau întreține un aport de oxigen, urmând ca în funcție de evoluție să meargă pe secții sau să revină, din păcate, poate tot în Terapia Intensivă”, a declarat Nelu Tătaru.

Cum poate fi depășită criza de la ATI

Fostul ministru al Sănătății a explica și modalitatea în care criza de la ATI ar putea fi depășită. Potrivit acestuia, urmărirea cazurilor grave și a admisiei în secțiile de la ATI este singura soluție. El a mai adăugat că acest lucru trebuia făcut cu mult timp înainte, însă nici acum nu este prea târziu.

„Cred că urmărirea sau evaluarea fiecărei Terapii Intensive, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ în parte, urmărirea cazurilor grave și a admisiei în Terapie Intensivă era secretul acelor momente. Cred că și acum același lucru ar trebui făcut, dar suntem deja într-un moment în care avem un număr mare de cazuri în Terapie Intensivă”, a adăugat Nelu Tătaru.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim