Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a făcut un anunț cutremurător privind al treilea val al pandemiei, în care acesta susține că ne aflăm deja. Potrivit lui Raed Arafat, cel de-al treilea val al pandemiei ne găseşte cu peste o mie de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă, comparativ cu valul al doilea, când erau 500 de pacienţi internaţi la ATI. Potrivit lui Arafat, în acest moment, la UPU, în Bucureşti, sunt 131 de pacienţi cu Covid, care aşteaptă să fie transferaţi la unităţi medicale specializate. Dintre aceştia, patru sunt intubaţi.

”Suntem într-o creştere, fără nicio discuţie şi clar că suntem într-un nou val în acest moment. Dezavantajul este că începem la Terapie Intensivă cu un număr care a existat în secţiile ATI de peste 900 de bolnavi, 900 şi ceva, comparativ cu valul trecut când erau mai puţini în secţiile ATI, vreo 500 erau când a început să crească atunci şi asta normal solicită să creştem şi capacitatea de terapie intensivă, lucru care premierul a solicitat duminică în cadrul videoconferinţei pe care am avut-o cu toate judeţele ţării, cu DSP-urile, cu reprezentanţii zonali de terapie intensivă, cu Centrele judeţene de coordonare a intervenţiei”, a declarat Arafat, luni seară, la Digi 24.

Peste 10.000 de pacienți internați în spitale

Raed Arafat a mai adăugat că se analizează detaşările de personal şi că în prezent sunt peste 10.000 de pacienţi cu Covid, internaţi în spitale, la nivelul întregii ţări.

”Am început să analizăm din nou detaşările şi să detaşăm personal. Pentru a creşte în anumite zone, numărul de paturi de Terapie Intensivă, obligatoriu trebui să muţi categorii de personal, sunt rezidenţi la ATI, medici specializaţi în domeniu, să îi mutăm de la spitale mai puţin afectate către spitalele unde vrem să creştem numărul paturilor, dar nu avem suficient personal. În acest moment avem peste 10.000 de pecienţi internaţi şi în terapiile intensive am depăşit 1.200, deci asta însemană că presiunea este serioasă”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a prezentat şi situaţia din Bucureşti unde se lucrează la pornirea a două unităţi mobile de terapie intensivă şi a arătat că sunt 131 de pacienţi în UPU care aşteaptă să fie transferaţi la spitale – suport.

”În Bucureşti am început să lucrăm la pornirea a două unităţi mobile de terapie intensivă care să vină cu o creştere de 16 – 20 de locuri în următoarea perioadă. La Victor Babeş, la Sfântul Ioan şi sper să le vedem cât mai repede operaţionalizate. (…) În Bucureşti, în acest moment avem 131 de pacienţi în UPU din care 4 sunt intubaţi în stare critică. Mai sunt mai mulţi pe ventilaţie non-invazivă şi mai multe persoane suspecte care sunt pe oxigen simplu. Clar, cu cât se eliberează locuri, pacienţii respectivi sunt transferaţi”, a declarat Arafat, trasmite news.ro

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea