Ministerul Comunicaţiilor va analiza motivarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea Legii 298/2008 referitoare la reţinerea datelor din telecomunicaţii pentru a evita începerea procedurii de infringement pentru România.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a luat act de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) care, cu majoritate de voturi, a declarat drept neconstituţionale dispoziţiile Legii 298/2008 privind stocarea datelor telefonice.

„MCSI va proceda la analiza motivării CCR pentru a identifica posibilitatea de reglementare a situaţiei create în conformitate cu legile româneşti în vigoare dar şi cu directivele europene, în vederea evitării începerii procedurii de infringement pentru România”, se arată într-un comunicat al MCSI.

CCR a constatat, joi, că Legea 298/2008 este neconstituţională, după ce a analizat actul normativ din prisma încălcării secretului corespondenţei, excepţie ridicată într-un litigiu dintre Orange România şi Comisariatul pentru Societatea Civilă (CSC).Tribunalul Bucureşti, care judecă un litigiu comercial dintre operatorul de telefonie mobilă şi CSC, a admis cererea ONG-ului care a susţinut că Legea 298/2008 încalcă articolul 28 din Constituţia României.

Textul din Constituţie prevede că „secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”. Conform Legii 298/2008, furnizorii de servicii de comunicaţii pot da procurorilor date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet doar dacă au început urmărirea penală în dosarul pentru care cer informaţiile.

SURSA: Mediafax