Aflat în platou la Digi 24, premierul Ludovic Orban a vorbit despre noile restricții care vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie. Printre măsurile explicate de către șeful Guvernului se numără și interdicția circulației pe timpul nopții. Întrebat de către prezentator, ce înseamnă mai exact interdicția circulației, premierul Orban a declarat că românilor nu li se va permite să se deplaseze în afara casei pe timpul nopții.

Acesta a subliniat că există totuși excepții de la acestă regulă, precum cei care lucrează pe tura de noapte și cei care au nevoi medicale. Mai mult decât atât, premierul a precizat că nu este permisă deplasarea pentru cumpărarea alimentelor, având în vedere că magazinele se închid la ora 21:00.

”Înseamnă că pe timpul nopții va fi permisă deplasarea pentru muncă, din motive medicale. Numai acele deplasări care sunt necesare. Deplasarea pentru alimente nu va mai fi posibilă pentru că magazinele se închid la ora 21:00.”, a spus Orban.

Declarația pe propia răspundere

Întrebat de câtre prezentator dacă va exista o declarație pe propria răspundere, premierul a răspuns că este posibil ca românii să trebuiască să completeze una.

Mai mult decât atât, Ludovic Orban a răspuns că este posibil ca declarația pe propria răspundere să fie acceptată și în format digital.

Ulterior, premierul a subliniat că vor exista controale și în cazul în care se vor descoperi români care nu au o declarație pe propria răspundere sau care s-au deplasat de acasă fără a se încadra în excepțiile anterior menționate, acesta va fi amendat de către poliție.

”Va fi probabil o declarație pe propia răspundere. Este posibil să se accepte pe format online. Dacă ești oprit de un echipaj de poliție și nu te încadrezi în situațiile menționate, ești amendat. Se aplică în toată țara.”, a mai spus Ludovic Orban, joi seara, la Digi 24.

De la ce oră nu mai pot ieși românii din case

Tot la Digi 24, șeful Guvernului, Ludovic Orban a precizat că restricționarea deplasării pe timpul nopții ar putea începe la ora 22:00 sau 23:00 și ar înceta la ora 05:00 sau 06:00.